Flash VoedselketenStaat vindt snelle stikstofreductie onuitvoerbaar
Greenpeace en de Nederlandse Staat stonden gisteren, dinsdag 13 november, tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De milieuorganisatie eist dat Nederland maatregelen neemt om de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden snel te verminderen. Greenpeace beroept zich op Europese regels die landen verplichten hun natuur te beschermen. Volgens Greenpeace voldoet Nederland hier niet aan en verslechtert de natuur daardoor.
De Staat stelt echter dat het fors verlagen van de stikstofneerslag "onuitvoerbaar" is. Dit zou volgens de landsadvocaat “extreem ingrijpende maatregelen” betekenen met grote maatschappelijke en economische gevolgen. Het zou onder meer betekenen dat rond de gehele Veluwe geen landbouw meer mogelijk zal zijn. Ook benadrukt de Staat dat de natuur al verslechterde vóórdat de Europese regels ingingen.
Greenpeace benadrukte juist dat het achteruitgaan van de natuur negatieve gevolgen heeft voor de maatschappij en zelfs voor boeren. De organisatie wordt in de zaak gesteund door de groene boerenorganisaties Caring Farmers, stichting Demeter en de Federatie van Agro-ecologische Boeren. Andere boeren zijn juist tegen de zaak. Eén van hen is ex-boer Jan Cees Vogelaar die tegen Greenpeace getuigde uit naam van - volgens hem (zie het X-bericht hieronder) - vele boeren in nood die zich verenigd hebben in de Stichting Stikstofclaim. Met zijn stichting sloot Vogelaar zich aan bij het verweer van de Staat tegen Greenpeace.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees erop dat gerichte maatregelen mogelijk effectiever zijn dan een algemene stikstofreductie. Het RIVM gaf hier echter nog geen berekeningen over.
De rechter doet op 22 januari uitspraak.
Nieuwe Oogst - Stikstofeis Greenpeace 'onuitvoerbaar': 'Dan moeten we Gelderland leeg vegen',
13 nov 2024