6
Fotocredits: 'Manure', pixabay

Flash VoedselketenStaat vindt snelle stikstofreductie onuitvoerbaar

Greenpeace en de Nederlandse Staat stonden gisteren, dinsdag 13 november, tegenover elkaar in de rechtbank in Den Haag. De milieuorganisatie eist dat Nederland maatregelen neemt om de stikstofneerslag op kwetsbare natuurgebieden snel te verminderen. Greenpeace beroept zich op Europese regels die landen verplichten hun natuur te beschermen. Volgens Greenpeace voldoet Nederland hier niet aan en verslechtert de natuur daardoor.

De Staat stelt echter dat het fors verlagen van de stikstofneerslag "onuitvoerbaar" is. Dit zou volgens de landsadvocaat “extreem ingrijpende maatregelen” betekenen met grote maatschappelijke en economische gevolgen. Het zou onder meer betekenen dat rond de gehele Veluwe geen landbouw meer mogelijk zal zijn. Ook benadrukt de Staat dat de natuur al verslechterde vóórdat de Europese regels ingingen.

Greenpeace benadrukte juist dat het achteruitgaan van de natuur negatieve gevolgen heeft voor de maatschappij en zelfs voor boeren. De organisatie wordt in de zaak gesteund door de groene boerenorganisaties Caring Farmers, stichting Demeter en de Federatie van Agro-ecologische Boeren. Andere boeren zijn juist tegen de zaak. Eén van hen is ex-boer Jan Cees Vogelaar die tegen Greenpeace getuigde uit naam van - volgens hem (zie het X-bericht hieronder) - vele boeren in nood die zich verenigd hebben in de Stichting Stikstofclaim. Met zijn stichting sloot Vogelaar zich aan bij het verweer van de Staat tegen Greenpeace.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees erop dat gerichte maatregelen mogelijk effectiever zijn dan een algemene stikstofreductie. Het RIVM gaf hier echter nog geen berekeningen over.

De rechter doet op 22 januari uitspraak.

Nieuwe Oogst - Stikstofeis Greenpeace 'onuitvoerbaar': 'Dan moeten we Gelderland leeg vegen', 13 nov 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #6
  • 14 nov '24
  • 21:31

Piet Hermus #3 ''Wat Urgenda deed klopte en steunde, steun ik van harte. Dat was mondiaal boerenbelang en eigenlijk universeel belang.''

In het belang van de boeren? Een veel genoemde oplossingen om het zogenaamde klimaatprobleem en milieuproblemen op te lossen is het opruimen van de (vee)boeren en urgenda is daar 1 van.

Overigens kunnen de belastingbetalers ook hun geld bij de rechter terug eisen wat overheden aan belastinggeld over de balk heeft gesmeten aan biomassa subsidies die de ontbossing van oerbossen bevorderd?

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #5
  • 13 nov '24
  • 15:26

Hoe meer verlies voor de Greenpiessers hoe beter. Goed verhaal van Jan Cees.
En misschien allemaal stoppen met de postcode loterij? Die financieren mede deze NGO's.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #4
  • 13 nov '24
  • 15:17

De Staat zou zomaar in het eigen zwaard kunnen vallen, omdat ambtenaren van LNV jarenlang bezig zijn geweest de kwaliteit van habitattypen in Natura2000 gebieden de put in te praten. Dat dit niet zo is heb ik in mijn Foodlog bijdrage van 10 juni 2022 aangetoond. Dat artikel had onverkort bij de processtukken gevoegd kunnen worden.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #3
  • 13 nov '24
  • 10:53

#2 Dick. Zo sta ik er ook in. Marjan en Urgenda speelden het correct, een stichting en individuen tegen de Staat. Velen voeren immers rechtszaken tegen de staat en andere overheden, omdat dat gewoon grondwettelijk een groot recht is. Maar na Marjan haar rechtszaak, zagen anderen hun kans schoon, werden overmoedig, dachten dat alles kon en mocht in rechte tegen alles en iedereen. Ook advocaat Cox heeft zich mee laten slepen. Ik wilde ook een eigen klimaatzaak starten en denk dat ik als 'getroffene' met gewasschade zelf meer kans maak tegen de Staat, dan Milieudefensie tegen Shell.

Wat Urgenda deed klopte en steunde, steun ik van harte. Dat was mondiaal boerenbelang en eigenlijk universeel belang. Het was echter alleen als vonnis te nauw, eng voor alleen Nederland, wat overigens wel klopt vanuit het recht. Ondanks de goede bedoelingen is de zaak tegen Shell anders en kan de Nederlandse rechten niet anders in hoge beroep dan op de beperking te wijzen.

Ik wilde ook een eigen rechtszaak als boer starten tegen de Staat omstreeks 2017-2018, vgl. die Peruaanse boer tegen RWE (die hij won). Ik ben nog bij Marjan en haar partner Koos geweest voor advies. Die laatste achtte de kans goed, maar zei me om succes te hebben, moest ik dan zo'n rechtszaak in alle landen gaan starten. Ik zou immers alleen in ons land partieel winnen, voor de schade die ons land aanricht m.b.t. klimaatverandering betreffende oa boeren. Zo'n klimaatszaak in ons land kost al minimaal een ton. Wil je dat wereldwijd in alle landen doen, dan kost dat tientallen miljoenen. En elk land geeft je dan een partje... als je wint.

De rechtszaken van MOB, Greenpeace, Milieudefensie hebben een ander karakter, dan die van Marjan en Urgenda.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 13 nov '24
  • 9:45

De uitspraken van Valentijn Wösten in de Volkskrant zijn hier te lezen. Hij vreest dat verlies van Greenpeace voor de civiele rechter slecht kan uitpakken voor de zaken die hij doet voor MOB.

In Trouw enige dagen geleden juichte Marjan Minnesma - die met haar Urgenda-klimaatzaak tegen de Staat de inspiratie was voor de Greenpeace-stikstofzaak - het ingegane proces juist toe.

Ook boeiend: op Radio1 liet Jan Rotmans (mede-oprichter van Urgenda) weten dat hij de zaak van Milieudefensie tegen Shell (tegen een individueel bedrijf, in het verlengde van de Urgenda-zaak) te ver op de spits gedreven vond.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.