0
Fotocredits: Aceite de oliva en un supermercado típico de España, Author Tamorlan, Wikimedia CC BY SA 3.0

Flash Dagelijkse KostSpanje schrapt btw op olijfolie

De Spaanse regering verlaagt vanaf 1 juli de btw op olijfolie naar 0%.

Het besluit volgt op de sterke prijsstijgingen van de afgelopen 2 jaar. Als gevolg van aanhoudende droogte in de zuidelijke regio Andalusië, het belangrijk productiegebied, verdrievoudigde de olijfolieprijs. Eind vorig jaar kostte een liter olijfolie in de supermarkt tot €14,50. Begin 2021 kostte diezelfde liter olijfolie gemiddeld iets meer dan €4.

De sterk gestegen prijs van de olie dwong flessen aan de ketting te leggen, net als bijvoorbeeld sterke drank en cosmetica.

Spanje is als grootste olijfolieproducent goed voor ongeveer de helft van alle olijfolie ter wereld. Ook als consument staan de Spanjaarden bovenaan de ranglijst met 14 liter per persoon per jaar. Om de prijsstijging te beteugelen verlaagde de Spaanse regering de btw al eerder van 10% naar 5%. Nu dat onvoldoende effect blijkt te hebben, gaat het tarief per 1 juli naar 0%.

Met de maatregel wil premier Pedro Sanchez de financiële last voor de Spanjaarden verlichten en de olijfoliesector ondersteunen. Als de prijzen weer genormaliseerd zijn, zal olijfolie voortaan ingedeeld worden in de categorie basisbehoeften die in normale omstandigheden met 4% btw belast zijn, maar in tijden van hoge inflatie - zoals nu - naar een nultarief kunnen gaan.


De Tijd - 403 Blocked , 24 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.