Als je bonen met vleessmaak wil dan kun je toch gewoon smaakstoffen toevoegen?
Consumenten laten vleesvervangers liggen vanwege hun tegenvallende smaak. Vooral in de VS leidt dat tot een stagnering van de verkoop. Start-up Moolec Science bedacht daar iets op, schrijft Wired UK: stop varkensgenen in sojabonen dan gaat de boon meer smaken naar vlees.
Moolec Science noemt zijn eigen uitvinding ‘Piggy Sooy’. Het idee is dat de gemodificeerde sojabonen door hun varkensgenen eiwitten en andere moleculen produceren die een vlezige smaak afgeven. De oprichters van de start-up ontdekten tot hun eigen verrassing dat in sommige gemodificeerde sojabonen meer dan een kwart van de eiwitten in de boon een varkenseiwit was. De sojabonen hebben zelfs een roze kleur. De nutritionele analyse van de bonen staat dit jaar op de planning.
Moolec Science richt zijn vizier inmiddels op de veel grotere markt voor verwerkt. Veel gemalen vlees bevat maar voor een gedeelte ‘echt vlees’, de rest is smaakstoffen en vulling zoals bijvoorbeeld soja. Een vlezigere sojaboon kan zulke producten verbeteren, terwijl de kosten laag blijven.
Vooralsnog zal de Piggy Sooy niet in Nederland in de producten te vinden zijn, want genetisch gemodificeerde gewassen zijn niet toegestaan binnen de EU. In de VS, hét vleesland, mogen ze wel.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.