Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
4
Fotocredits: 'Soybean Pods', United Soybean Board

FlashSoja-sof in België

Al 10 jaar werkt Vlaanderen aan de teelt van lokale soja. In die tien jaar steeg het soja-areaal van 14 naar 90 hectare. Een schijntje van het totale areaal aan alternatieve eiwitgewassen, dat van 10.404 hectare naar 27.758 hectare groeide. Ondanks goede wil en subsidies, een premieregeling, gunstige marktprijs en het feit dat er geen (dure) meststoffen nodig zijn, wil het met de wonderboon in Vlaanderen maar niet vlotten. De opbrengst, 171 ton in 2020, kwam nog niet boven de 2,4 ton per hectare uit. In Brazilië ligt de opbrengst van een hectare soja gemiddeld tussen de 4 en 5 ton. Logisch dus dat België soja importeert. In 2020 1,9 miljoen ton.

VILT - Soja geen wonderboon in Vlaanderen, 28 jan 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Mark Soetman
Mark Soetman innovatie en vermarkting
  • #4
  • 2 feb '22
  • 15:09

Velen Nick. In de vorm van edamame of - uit de schil - mukimame. Lang geleden al veredeld in de richting van rechtstreekse humane consumptie. En nog lekker ook.

#1 en #2, in een goede LCA komen deze data boven water. Lokale voordelen versus transport. De eenrichtingsband van nutrienten moet daarbij wel worden meegenomen.

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 28 jan '22
  • 18:01

Waarom zou iemand soja willen eten?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 28 jan '22
  • 14:52

Carolien, telt dit niet meer mee:
. . . . voor dezelfde productie is in België 2x zo weinig natuur nodig als in Brazilië. En hoe krijg je de hier uitgepoepte meststoffen weer terug in Brazilië?

'Deze savanne, die meer dan 20% van het Braziliaanse grondgebied beslaat, herbergt een uitzonderlijke biodiversiteit, voorziet miljoenen inwoners van water maar is ook de grootste leverancier van soja aan de Europese Unie. Het is dringend nodig om de vernietiging van deze parel van Zuid-Amerika te stoppen.' (WWF)

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 28 jan '22
  • 13:56

Dit toont maar weer aan dat lokale teelt niet per definitie duurzamer is dan import: voor dezelfde productie is in België 2x zo veel landbouwareaal nodig als in Brazilië. En het laat ook zien dat een volledige LCA, met inrekening van alle duurzaamheidsaspecten plus afwentelingsconsequenties, noodzakelijk is om echt stappen te maken naar een duurzamer voedselproductie- en -consumptiesysteem.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.