Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
0
Fotocredits: 'Healthy and unhealthy food choices', Marco Verch, CC BY 2.0

FlashSmaakgenen bepalen wat je eet

Eet jij altijd witbrood, omdat je volkoren niet lekker vindt? Misschien is dat wel de schuld van je ouders en ligt het aan je genetische aanleg voor smaakwaarneming. Dat lijkt de conclusie van onderzoeksresultaten die onlangs op de jaarlijkse bijeenkomst van the American Society for Nutrition werden gepresenteerd.

De onderzoekers ontwikkelden een zogeheten polygenic taste score: een score die laat zien hoe jouw genen jouw unieke waarneming van smaak beïnvloeden. Anders gezegd, we zijn allemaal anders, en we proeven zoetheid of bitterheid niet op dezelfde manier.

Dat kan gevolgen hebben voor onze gezondheid. In de studie aten mensen met een hoge score voor 'bitter' bijvoorbeeld niet zo graag volkoren granen. Het zou mooi zijn als deze vindingen bijdragen aan personalized nutrition, een voor ieder mens op maat gemaakt voedingsadvies.

WebMD - Genetic ?Taste Score? Could Help Us Eat Healthier and Reduce Disease Risk, 1 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.