Weg met die onbetrouwbare eetdagboeken die deelnemers aan voedingsstudies in moeten vullen. Met de SnackBox kan je precies bijhouden wat je eet, zonder dat je iets hoeft bij te houden.
Het systeem bestaat uit een plankje met drie weegschaaltjes. Daarop kan je drie verschillende snacks zetten. Een flesje frisdrank kan ook. Doordat de SnackBox constant weegt wat erop staat, kunnen de onderzoekers zien hoeveel snacks iemand eet. “We zouden daarmee zelfs meteen – als reactie op het snacken – interventies of vragenlijsten kunnen opsturen naar de proefpersoon om hun gedrag te bevragen of beïnvloeden”, aldus promovendus Femke de Gooijer, de bedenker van de SnackBox.
Waarom is dit nodig? Methodes die vaak gebruikt worden in voedingsonderzoek, zoals de 24-hour recall, zijn afhankelijk van het menselijk geheugen en dat is foutgevoelig.
In een recent onderzoek werd de SnackBox vergeleken met een methode waarbij deelnemers in een app invullen wat ze eten. Via de app werd 60% van de hoeveelheid snacks genoteerd. De SnackBox behaalde een nauwkeurigheid van 80%. Waarom niet 100%? Mogelijk vullen meesnackende huisgenoten het gat. Of het apparaat stond simpelweg niet aan als deelnemers snacks pakten, dat zou ook nog kunnen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.