13
Fotocredits: 'Verse groentenschappen', via Pixabay

FlashSlecht nieuws voor Nederlandse tuinders

Franse supermarkten hebben met boeren- en tuindersorganisaties afgesproken dat er in de winkels zoveel mogelijk Franse landbouwproducten zullen worden aangeboden. Om de Franse landbouw te steunen en de Franse nood te lenigen. Voor bijvoorbeeld Nederlandse tuinders is het slecht nieuws.

RetailDetail - Franse supermarkten gaan Franse landbouw steunen, 27 mrt 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #13
  • 27 mrt '20
  • 18:05

En Marc Jansen van de gezamenlijke kruideniers (CBL) had zopas nog goed nieuws. Alsdat we in Nederland genoeg te eten hebben omdat er meer geproduceerd wordt dan we op kunnen.
Dit type berichten moet niet afzonderlijk beschouwd worden maar vraagt om iemand met overzicht. Heeft Europa, om maar een bescheiden werelddeel te noemen, genoeg te eten voorlopig?

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #12
  • 27 mrt '20
  • 23:31

Da's een gemakkelijke vraag met waarschijnlijk een moeilijk antwoord, aangezien de productie en handel van agra zo door elkaar loopt in Europa en zelfs in de wereld.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #11
  • 27 mrt '20
  • 23:44

Wouter #1, dat overzicht vraagt om een lange beschouwing. Ik beperk me tot een korte.

Een team met daarin onder meer (dacht ik) Krijn Poppe rekende in 2013 voor de regering uit of Nederland in oorlogstijd genoeg voedsel voor zichzelf zou kunnen produceren. Het antwoord was ja, al moest je niet nog een pakje forel, een fles Shiraz en wat plakjes Serranoham voor je huisarrest willen inkopen.

Maar neem nou dit virus.

Als mensen niet meer naar buiten mogen, boeren ziek worden (wat al gebeurt) en landen hun grenzen dicht doen (en dat doen Europese al naar elkaar, al is het nog niet voor voedsel, dan moeten we het echt doen met wat we hier verbouwen. Maar zelfs dat krijgen we misschien wel niet meer van de akkers zonder doden te accepteren.

En stel je voor dat er nog wel vrachtauto's mogen rijden met sinaasappelen uit Spanje, maar er zijn geen seizoenskrachten meer uit andere landen om ze te plukken (omdat de grenzen voor mensen wel degelijk dicht zijn) en Spanjaarden niet naar buiten mogen, dan rot het fruit aan de bomen weg en komt het niet hierheen.

Het is lastig om er een peil op te trekken.

Zorgen moet je je maken om de manier waarop de trends die er allang waren, zich in deze situatie gaan gedragen: wat gebeurt er op wereldmarkten, als landen aan het hamsteren slaan?

Daar hebben we al vaak droogzwemmend over geschreven: dan staan wereldwijd al snel de levens van een half miljard levens op het spel en in een tweede fase kan dat oplopen tot 2 miljard. Volgens Bloomberg komt die wereld nu al een beetje (na nog maar twee weken lockdown) realiteit. Volgens Westerse virologen moet de (onze Westerse) wereld nog minstens tot diep in het najaar op slot, zeg maar 26-28 weken verder.

Vandaar dat er economen zijn die zeggen (zie ons liveblog Corona): kijk behalve naar de levens die Covid-19 kost, ook naar de gevolgen voor de samenleving als geheel. Voor je het weet heb je oorlog en dat kost pas echt levens (en leed erbij).

Gerard Vriend
Gerard Vriend Logistiek
  • #10
  • 28 mrt '20
  • 2:55

De samenleving tijdens een pandemie en de gevolgen van die pandemie. Het is wel vreemd dat een gepokt en gemazzelde politicus als Rutte zich liet foppen door dit virus. Al rond 12 Januari was duidelijk dat er een groot probleem met een virus uit Wuhan (China) aan zat te komen. De beelden van dode personen in de straten van Wuhan en het bouwen van een hospitaal in 6 dagen sprak tot de verbeelding. Toch hoefde er volgens het draaiboek nog niets te gebeuren. Toen de problemen in Italië duidelijk werden, hoefde er volgens het draaiboek nog niet te gebeuren. Toen we diverse cases kregen gingen we niet over op de tweede stap van de draaiboeken, maar bleven we braaf de gezinnen en vrienden en bekenden van de cases opsporen. Zonder succes maar toch, dat hebben we dan maar mooi gedaan. Van Rutte hoefden we nog niet te stoppen met handen geven, ( niets aan de hand toch). Nu is het een pandemie die inderdaad grote problemen geeft in afzet en productie. Is er uitzicht op een korte pandemie? Nee, dat is er nog niet. Waarom niet. De ziekte verspreid zich door de lucht en blijft lang achter op harde oppervlakten. We zijn nu braaf aan het Social distancing geslagen en dat geeft wel wat rust, vooral het sluiten van de horeca vertraagde de verspreiding. Toch zijn de supermarkten nog open en in Nederland ook nog een groot aantal winkels. Wat betekend dit? In het kort betekend dit dat we het virus, iets trager blijven verspreiden met de risico's die Veerman beschrijft, voedsel tekorten doordat er veel werknemers uit centraal Europa niet naar Nederland komen. Maar nu de Horeca en andere delen van de samenleving stil liggen kunnen die personen dat voor een deel opvangen. In Spanje en Italië zal dat anders zijn.
Italië wil wel een lock down maar deed dit slechts deels. De treinen zaten nog steeds vol in de morgen en middag, de mensen gaan vollop naar de supermarkten en dus is er geen uitzicht op verbeteringen, Ook heb ik niets gelezen over Illegalen en thuislozen. Die blijven in de maatregelen onderbelicht. Spanje heeft het probleem ontkent omdat het zijn festival seizoen wilde laten doorgaan. Daar krijgt men nu de rekening van, als zij niet naar buiten mogen en de oogst verrot heeft Europa wel een probleem met vers voedsel. Wat zouden we kunnen doen?
Zoals het zich laat uitzien zouden we best kunnen functioneren binnen deze samenleving.
Hoe dan? Als wij ons er toe zetten om tijdens het winkelen maar ook op de bedrijven waar meer mensen werken gewoon een mond en neus masker dragen, houden de zieke personen die anderen kunnen aansteken de ziekte binnen hun masker. Er zijn geen maskers? Dan zullen we die snel moeten maken, simpele maskers kunnen al van Koffie filters worden gemaakt. Maar je kunt ook meermalig gebruik maskers maken die je regelmatig ververst en heet wast. Veel vrouwen kunnen dat zelf maken en is dus ook niet duur. DE GROOTSTE STAP IS OM OVER ONZE VERLEGENHEID TE STAPPEN en een masker op te zetten, IEDEREEN. Nu kijkt men mij nog raar aan als ik mijn masker opzet in de supermarkt, maar het is uw keus om deze zomer op te offeren aan een virus, of weer te gaan leven maar tijdelijk met een masker op tot het virus is uitgewoed.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #9
  • 28 mrt '20
  • 10:45

Waarom hebben maskers toch geen prioriteit bij ons?
Het Franse normalisatie instituut (Afnor) heeft hun handleiding voor het maken van maskers zojuist gepubliceerd: Midi-Libre. Bestemd voor kleine ateliers maar ook voor particulieren, met als doel dat iedere gezonde inwoner snel een masker heeft.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.