2
Fotocredits: 'Compaxo', Zevenaar, streetview, Google Maps

FlashSlachterij wil méér toezicht (ja dat lees je goed)

In een kort geding eist varkensslachterij Compaxo dat de Nederlandse Voeding en Warenautoriteit (NVWA) meer dierenartsen inzet. De slachterij breidde de afgelopen jaren de slachterij in Zevenaar fors uit en kondigde ook aan meer varkens te gaan slachten. Daar zijn dan ook meer controleurs voor nodig. Maar de NVWA geeft niet thuis, het lukt niet meer controleurs in te slachterij te plaatsen en dus blijft het aantal vleeskeuringen achter.

Compaxo heeft er alles aan gedaan om het probleem op te lossen: tijdig aanvragen van keurcapaciteit, omscholing van eigen mensen tot keurmeester, baangaranties, zelfs meebetalen aan extra salaris voor de dierenartsen. Volgens de NVWA is er sprake van overmacht. Compaxo hoopt dat de voorzieningenrechter in Den Haag daar anders over denkt.

Boerderij - Compaxo daagt NVWA voor rechter om keuringscapaciteit - Boerderij, 8 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ilse Reus
Ilse Reus Nutrition & Health
  • #2
  • 28 okt '22
  • 14:01

Een teleurstelling voor Compaxo. De rechter oordeelt dat door krapte op de personeelsmarkt de NVWA niet meer had kunnen doen om aan de vraag naar meer keuringsartsen tegemoet te komen. In Boerderij reageert Compaxo-directeur Menno van der Post 'strijdbaar': op den duur gaat 16 uur per dag slachten heus lukken.

Compaxo is niet de enige slachter die last heeft van het tekort aan controleurs. Zo moet Van Loon Vlees door het tekort aan keuringsartsen de varkens voor hun concept Varken op z'n Best nu in België laten slachten. “De overheid heeft de mond vol over dierenwelzijn, maar laat ons wel onnodig met varkens naar België rijden, waar in Nederland gewoon slachtcapaciteit voor is” zegt Stan Quinten, ketenmanager van Varken op z’n Best.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 12 okt '22
  • 8:37

De NVWA is naarstig op zoek naar meer dierenartsen, de campagne loopt al meer dan 1 jaar om 60 nieuwe mensen hiervoor aan te trekken. Het wil alleen nog niet zo lukken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.