Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
1
Fotocredits: Slaafvrije chocolade, Tony's Chocolonely

FlashSlaafvrije druk en commercie

Maak een TV-programma (2004) over slaven en chocolade en het volk kijkt. Realiseer je vervolgens dat het toch chocolade wil. Maak er daarna een reep-merk van en je hebt een bedrijf.

Zo begon Tony's Chocolonely in Nederland. Het werd een succes dat de repen van Nestlé, Verkade en Mars van de markt duwde, ondanks het protest van naamgever Teun van de Keuken (Tony) tegen de handige manier waarop zijn TV-programma als gratis reclame voor het merk werd gebruikt.

Onderwijl staat het merk Tony's als een huis in Nederland.

In het Verenigd Koninkrijk moet dat nog komen. Daarom gaat het deze zomer werken aan het merkbewustzijn van Tony's onder Britse klanten die de slaafvrije repen al sinds 2018 kunnen kopen. De campagne begon met een eigentijdse remake van 2004: druk uitoefenen op een Eurocommissaris die moet zorgen voor wetten die een menswaardig leven garanderen voor boeren en kinderen aan het begin van de cacaoketen. Ook al is het bereik minder groot dan Teuns programma's destijds, het Britse publiek weet nu dat Tony's politieke engagement echt OK is. Het bedrijf begint nu aan een tour door het Verenigd Koninkrijk. Iedereen mag het proeven en kan leren dat je met je het goede kopen de wereld beter maakt. Die belofte kreeg de nodige kritiek in Nederland; die is inmiddels grotendeels verstomd. Niemand controleert de belofte nog. Het sweeping verhaal wint. Tony's is een sterk merk geworden en dat vertrouw je.

Tony?s Chocoloney tours UK to spread the news about ?slave-free? cocoa, 12 aug 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 16 aug '21
  • 14:36

Opschudding op twitter: is dit betaalde content? Lijkt er wel op, denken kenners.

Helaas voor de kenners: nee.

Ze hadden het natuurlijk kunnen weten, want ze vinden het ook heel slechte content en nog onsamenhangend ook.

Ook helaas voor de kenners: het hele verhaal is vreselijk waar en net zo'n herhaling van het truukje als hierboven beschreven. Met één verschil: Tony's heeft gewonnen van de kritiek en het slavernijprobleem zal nog heel lang niet opgelost zijn.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.