1
Fotocredits: 'Gegrilde insecten', via MaxPixel

Flash Dagelijkse KostSingapore keek ook bij ons af hoe je insecten eet

Singapore keurt 16 verschillende insecten, waaronder krekels, sprinkhanen en zijderupsen, goed voor menselijke en dierlijke consumptie. De Singapore Food Agency (SFA) staat daarom met onmiddellijke ingang de import van insecten en insectenproducten toe.

De SFA heeft een framework met richtlijnen opgesteld waar bedrijven die de insecten willen importeren, kweken of verwerken tot voedsel of diervoer, zich aan moeten houden. Daar staat onder andere in dat er geen verontreinigde stoffen mogen worden geïntroduceerd bij het kweken en verwerken van de insecten en insectenproducten. Tijdens de kweek moeten voedselveiligheidscontroles uitgevoerd worden. De insecten mogen niet in het wild gevangen worden en het eindproduct moet veilig zijn voor consumptie.

Deze richtlijnen heeft Singapore opgesteld door te kijken naar andere landen en regio’s die de consumptie van insecten als voedsel hebben toegestaan. Onder die landen zijn Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Thailand maar ook de Europese Unie,

Restaurants bereiden zich nu voor. Ze leren hun chefs de insecten grondig schoon te laten maken en ermee te koken. Of de insecten ook geaccepteerd worden door de consument moet blijken.

South China Morn. Post - Singapore approves 16 insects species as food ?with immediate effect?, 10 jul 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 11 jul '24
  • 10:23

Ik denk dat het eten van insecten zoals op de foto niet snel geaccepteerd zal worden door consumenten in landen waar dat nu nog niet gebruikelijk is. Verwerking in levensmiddelen (zodat het insect niet meer 'zichtbaar' is) kan wel. Omdat chitine allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die niet tegen garnalen en zo kunnen, lijkt het me wel handig om het insect als mogelijk allergeen ingrediënt te vermelden op het etiket of de menukaart.

Toepassing in voer voor vissen of gezelschapsdieren is ook een mooie optie. Voor verwerking in voer voor landbouwhuisdieren zijn wel grote volumes nodig, dus de insectenteelt moet daarvoor flink opgeschaald worden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.