3
Fotocredits: 'Sinaasappelsap', JÉSHOOTS, via Pexels

Flash Dagelijkse KostSinaasappelsap smaakt anders als de muren groen zijn

Eten en drinken zijn ervaringen waarbij we zo’n beetje al onze zintuigen gebruiken. En ook de omgeving blijkt een factor te zijn die bepaalt hoe het binnenkomt. Een team industriële ontwerpers, architecten en een psycholoog deden een poging om er onderzoek naar te doen. Ze lieten deelnemers in verschillende omgevingen sinaasappelsap met weinig suiker drinken.

De omgeving waar ze dat deden bleek bepalend voor de smaak.

Luisteren naar een toon met een hoge frequentie in een omgeving met warm licht en een rode achtergrond liet mensen sinaasappelsap als zoeter waarnemen vergeleken met een minder uitgesproken context die als neutraal ijkpunt voor de testjes werd gebruikt. Het aroma van het sap werd als intenser ervaren in bijna alle situaties waarin alle zintuigen werden geprikkeld

Als je een drankje als minder zoet waarneemt, drink je er misschien ook minder van. Daarom denken de onderzoekers dat het minder aantrekkelijk maken van een omgeving voor een zoete ervaring, zou kunnen helpen om consumenten minder suiker te laten consumeren. En dat dan ook nog eens zonder dat ze het doorhebben of er actief moeite voor doen. Met wat boerenverstand van psychologie zou je denken dat consumenten veel liever een drankje drinken in een omgeving waarin ze het sap als extra lekker ervaren. En misschien klopt dat boerenverstand ook wel. De onderzoekers ontdekten dat een ruimte met groene muren en heldere verlichting het sinaasappelsap minder zoet liet smaken.

medicalXpress - Testing the ways environment can impact the way food or drinks taste, 17 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #3
  • 20 nov '23
  • 19:46

#1 Dat is wel hoe het werkt. De Aziatisch garnalen smaken thuis meestal anders dan in Griekenland. Of Riedel, die sinaasappelpulp aanlengt en twee stromen heeft: Appelsientje en het veel duurdere CoolBest. Oorspronkelijk hetzelfde spul, maar die beleving hè!
Wel eens stroperige olijfolie uit Italië meegebracht en de enige spijt die ik had was dat ik slechts twee flessen had meegenomen.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 18 nov '23
  • 13:21

Oh, dat heerlijke wijntje op die Franse camping toch, wat ’n kwaliteit voor weinig geld. Het meegenomen voorraadje stelde ernstig teleur. Het hele zwikkie bocht de gootsteen in. Brrrr.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #1
  • 18 nov '23
  • 12:00

Twintig jaar geleden bij een grote drankenfabrikant "We zouden de smaak (en vooral de prijs) kunnen aanpassen aan het meest voorkomende consumptiemoment, in een kroeg of discotheek werken de smaaksensoren anders dan bijvoorbeeld thuis".

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.