4

FlashSimpele ei-vervanger

Een plantaardige ei-vervanger hoort uit niet meer dan zeven ingrediënten te bestaan die bovendien clean label moeten zijn. Dat vindt Silvan Leibacher van de Zwitserse start-up EggField. Hiermee bedoelt hij dat er geen chemische ingrediënten in moeten zitten of onuitspreekbare additieven. Logisch toch? Nee! De meeste ei-vervangers zitten nogal gekunsteld in elkaar. Dan blijft een gewoon ei kopen toch een makkelijkere optie. Tenminste, dat dacht je, tot je hier ontdekt wat er allemaal in een echt ei zit.

FoodNavigator - Mimicking egg functionality with plants: ?A functional egg replacement shouldn?t have more than 7 ingredients?, 25 mei 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Margo Boske
Margo Boske Foodlog redactie
  • #4
  • 24 jun '21
  • 17:20

Plantaardige ei-vervangers moeten vooral 'clean' zijn, vindt Racheli Vizman, CEO van bedrijf SavorEat dat met zijn Egg'n'up de plantaardige ei-vervanger markt willen veroveren. Daarnaast benadrukt zij dat smaak en textuur van belang zijn: de consument moet de producten waarin de ei-vervanger zit lekker vinden want "taste is king". Én de plantaardige ei-vervanger moet (deels) dezelfde functionaliteit hebben als een echt ei. Een waslijst aan vereisten dus.

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG Humane gezondheid, lactatiekundige, docent lactatiekunde, webwinkelier
  • #3
  • 30 mei '21
  • 15:21

Aanvulling: er zijn natuurlijke vervangers voor ei, afhankelijk van wat je ermee wilt. Om roerei te maken of een soort losse omelet kun je silken tofu gebruiken, eventueel met wat geelwortel voor de kleur. Eiwit om op te kloppen tot schuim voor allerlei toebereidingen kun je vervangen door het vocht van peulvruchten, kikkererwten schijnen het beste te werken. Eidooiers pm vloeistof te binden worden al weet ik hoe lang vervangen door maizena met geelwortel (da heet het custardpoeder). Enzovoort.
Allemaal simple producten op natuurlijke en niet industrieel bewerkte wijze.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #2
  • 30 mei '21
  • 12:23

Waarom moeten producten die de natuur verschaft perse in een fabriek nagemaakt worden. Laat de natuur toch gewoon zijn gang gaan.
Maar geld en goodwill schijnt de drijfveer te zijn in de wereld.

Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG
Gonneke van Veldhuizen-Staas, lactatiekundige NLG Humane gezondheid, lactatiekundige, docent lactatiekunde, webwinkelier
  • #1
  • 30 mei '21
  • 11:14

Heel erg grappig.
Punt is uiteraard dat dit in het natuurlijke ei van nature zit en niet in een fabriek/laboratorium in elkaar is geknutseld. Zelfs als je exact deze ingredienten in exact dezelfde verhoudingen in een laboratorium bij elkaar stopt, je nog steeds geen ei hebt. Daarnaast denk ik dat eieren net als andere onderdelen van een biologisch lichaam nooit exact gelijk zijn. Voeding en leefomstandigheden zorgen ervoor dat er altijd minieme verschillen zijn die de kleur en smaak beïnvloeden, maar ook de voedingswaarde.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.