FlashShell plant een boompje

Fossiele brandstofmaker Shell investeert €17,4 miljoen om de komende 12 jaar ruim 5 miljoen nieuwe bomen te planten. Van de ongeveer 10 miljoen essen in Nederland is 80% besmet een schimmel die essentaksterfte veroorzaakt. Aangetaste bomen moeten worden geruimd en Shell gaat Staatsbosbeheer helpen de lege plekken in de bossen op te vullen. Dat past binnen Shell's ambities om een actieve rol te spelen in de Nederlandse energietransitie, zegt topvrouw Marjan van Loon. Bomen binden CO2.

de Volkskrant - Shell gaat in Nederland helpen met het planten van bomen, 8 apr 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 9 apr '19
  • 10:33

Bomen moet je op tijd rooien voordat het assimilatieproces zich omdraait. Gebruiken als bouwmateriaal, meubels, gebruiksartikelen, bodemverbetering; niet als brandstof.

Tijdens de groei van bomen worden de suikers die onder invloed van zonlicht en CO2 in het blad worden gevormd, omgezet in hout. Hierbij wordt koolstof opgeslagen en komt zuurstof vrij. Dit proces draait om zodra de boom uitgegroeid is en wordt afgebroken door schimmels en bacteriën.

(Fotosynthese, zie filmpje ECOpedia)

Eric-Jan Hoogendijk
  • #1
  • 9 apr '19
  • 0:14

Bomen behoren tot de korte koolstofcyclus. In enkele honderden jaren zijn ze weer weggerot of na enkele malen plank geweest zijn, opgestookt.

Bomen zijn om die reden niet geschikt om de koolwaterstoffen die koolstof voor honderden miljoenen jaren hebben vastgelegd te compenseren.

Wel kunnen bomen via dat verbranden bijdragen aan een verminderd fossiel gebruik. Maar de CO2 die we al in de lucht hebben gebracht via het verbranden van fossiel zullen ze niet of nauwelijks terug kunnen dringen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.