5
Fotocredits: Nuclear plant Doel, Alf van Beem, via Wikimedia

FlashSchijnbaar schone technologie slecht voor milieu

Veel ‘schone’ technologie en energieopwekking is afhankelijk van ‘vieze’ winning van grondstoffen. Nu het Europees parlement onder voorwaarden kernenergie als groen bestempelt, is het ook goed eens naar de uraniumwinning te kijken.

Blootstelling van omwonenden en mijnbouwers aan radioactieve straling. Zwaar verontreinigde omgevingen rond mijnen. Als we kiezen voor kernenergie zijn zulke toestanden niet acceptabel en moeten we de hele productieketen vergroenen, vindt energiehistoricus Michiel Bron.

Oh ja, en wat dacht je van lithium? Je ‘groene’ Tesla zit er vol mee, maar de winning uit een zoutvlakte in Chili (waar 40% van de wereldvoorraad zich bevindt) kan mogelijk langdurige schade aanrichten aan zowel het landbouw- als ecosysteem daar.

Hoe harder we vergroenen, hoe groter de kans dat we op nieuwe manieren schade aanrichten aan natuur en mens, zou een pessimist concluderen.

NRC - Opinie | Kies bij kernenergie ook voor de vergroening van uraniumwinning, 21 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 24 jul '22
  • 18:04

Frank #2 Daar is Musk ook zeker mee bezig, de hoeveelheid benodigde kobalt daalt bij iedere nieuwe generatie volgens hem. Tesla schijnt bij Model 3 maar een kwart van de hoeveelheid te gebruiken die een concurrent als Volkswagen gebruikt.

Maar ja, of het alternatief dan niet z'n eigen problemen heeft, moeten we maar zien.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 23 jul '22
  • 23:32

Eerder gemaakte beschrijvingen of definities van schone energie, groene energie, hernieuwbare energie beginnen allemaal al weer aan kracht in te boeten. Zo ook kernenergie die van vuil, eindig en niet hernieuwbaar nu door politici als groen wordt bestempeld. Zelfs tijdens een conflict (Oekraïne) zijn we nog niet bereid om minder energie te gebruiken en gooien we onze groene voornemens overboord om de kolencentrales weer te activeren en doorgaan met de terrasverwarming, airco, verwarmde zwembaden, straatverlichting, zomergroente in de winter, plezier vliegreisjes, autoraces.

Zo komen we er nooit!

Frank Buurman
  • #3
  • 22 jul '22
  • 12:32

Roofbouw zit blijkbaar in onze genen ingebouwd. Zowel op de aarde als op de mensen, zolang het maar ver van mijn bed/ paleis of (iets) verder in de toekomst is.

Frank Buurman
  • #2
  • 22 jul '22
  • 12:02

ps het is aan Musk met zijn enorme kapitalen om voor meer verantwoorde winning te zorgen in Kongo en kinderslavernij te elimineren. Een eerlijke prijs voor zijn accu's te bieden ipv naar Mars te gaan.
(In de Harz in Zuid Duitsland liggen - nu begroeide - kunstmatige heuvels uraniumwinning afval... ontstaan toen Rusland dat gebied nog controleerde.... die nog steeds hun metalen en radio activiteit afgeven. De afvalberging in de zoutkoepel van Asse - Duitsland - is enorm aan het lekken in het grondwater, een haast onoplosbaar probleem. Kon niet gebeuren, beweerden de 'deskundigen'. En wij slaan het nu 'veilig' op achter een - niet vloedgolfbestendig bij een grote gletsjer die bij Groenland afglijdt, of grote vulkaaneruptie op IJsland - zeedijkje in een loods, zonder zicht op oplossing)
(de ramp dan sowieso niet te overzien in laag gelegen gebieden.... maar de overlevenden dan extra geconfronteerd met hoog radio actief afval en onvermijdelijke meltdowns van alle centrales in dat overstromingsgebied - geen dienst meer beschikbaar, controle systemen uitgevallen - Tsjernobyl met Fukushima samen kinderspel vergeleken daarmee)

Frank Buurman
  • #1
  • 22 jul '22
  • 12:00

Elektriciteit, voor 1 cent/Kwh in Noord Afrika geproduceerd, omgezet in waterstof (ammonia met stikstof uit de atmosfeer?) en per tanker hierheen getransporteerd concurrerend met de huidige brandstofprijzen - waarin de milieuschade niet verdisconteerd zit.

Kernenergie is vies en vuil. Bij uraniumwinning en afval opbergen zeker. En zorgt voor grote milieu en gezondheidsschade. Lood om oud ijzer.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.