0
Fotocredits: Pixabay

FlashSaoedi’s gaan op de gezonde toer

Maar liefst 60% van de Saoedi's heeft of overgewicht of is obees, blijkt uit de laatste cijfers die afgelopen weekend tijdens Wereld Obesitas Dag naar buiten kwamen. Toch berichten binnenlandse media er 'trots' over: de cijfers van de andere Golfstaten zijn nog hoger.

De hoge temperaturen in het Midden-Oosten bevorderen een weinig actieve levensstijl. Eten vormt bovendien een belangrijke bron van vermaak.

De Saoedi's lijken hun cultureel bepaalde leefstijl te willen aanpakken. Een deel van de bevolking ruilt de zware lunchschotels met vlees en rijst al in voor lichtere gerechten uit 'gezonde' restaurants. Geen kabsa meer maar boerenkool.

Restaurants die gezondere alternatieven bieden voor traditionele Saoedische gerechten schieten als paddenstoelen uit de grond. Met maaltijdplannen willen ze het Saoedi's op het werk makkelijk maken om voor gezond te kiezen en de concurrentie aangaan met fastfood dat overal te krijgen is.

Dat gezond eten toegankelijker geworden is voor de Saoedi's helpt de plannen van kroonprins Mohammed bin Salman vooruit. Met zijn hervormingsagenda Vision 2030 wil hij obesitas en diabetes terugdringen in het land. Verder moeten sportevenementen, een sportboulevard en een verbod van frisdrank op scholen zijn onderdanen aan een gezondere leefstijl helpen. Volgens volksgezondheidsadviseur Lamia al-Brahim dringt de boodschap onder jongeren in ieder geval door.

medicalXpress - Swapping kabsa for kale: Saudis embrace healthy eating, 9 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.