1
Fotocredits: De vissers staan in een rij in het water, screenshot, Oregon State University, YouTube

FlashSamen vissen met dolfijnen werelderfgoed

Twee soorten roofdieren die nauw samenwerken om meer vissen te vangen is zo'n zeldzaam fenomeen dat het thuishoort op de Unesco werelderfgoedlijst, zeggen de onderzoekers die de synchrone vistechniek van mens en dolfijn 12 jaar lang bestudeerden. Het gaat volgens hen om een heuse culturele traditie, schrijven ze in PNAS.

Bij het Zuid-Braziliaanse stadje Laguna werken vissers en een specifieke populatie tuimelaars al zo'n 140 jaar samen bij de 'ambachtelijke visserij' op migrerende harders, mugil liza. De traditie wordt van generatie op generatie doorgegeven bij zowel de vissers als de dolfijnen. De vissers waden langs het strand de baai in en blijven daar stil staan, hun net werpklaar in de hand. Als de dolfijnen de vissers zien staan, jagen ze de aanwezige scholen vis naar hen toe. Op korte afstand geven de dolfijnen een 'signaal', waarop de vissers hun netten uitwerpen. Door de verfijnde timing - een kwestie van seconden - hebben de vissers 17 keer meer kans op vis in hun netten en vangen ze vier keer zoveel vis als zonder de dolfijnen.

Maar ook de tuimelaars profiteren van de samenwerking. Naast een hapklaar visje hebben ze ook 13% meer overlevingskans dan hun soortgenoten die in het wild zwemmen en risico lopen verstrikt te raken in de netten van de commerciƫle visvangst. Het 'netwerpspectakel' is al uitgegroeid tot een toeristische attractie, aldus de NRC.

Scientias - Zeldzaam fenomeen: als deze vissers en dolfijnen samenwerken vangen ze allebei meer vis, 1 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 2 feb '23
  • 8:38

Hetzelfde doen de Imraghen, de vissers van de Banc d'Arguin, in Mauritaniƫ.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.