3
Fotocredits: Mark Rutte, wikimedia

FlashRutte zal het worst zijn

Premier Rutte wil niet dat de zuidelijke EU-lidstaten eindeloos uit de portemonnee van de rijke noordelijke kunnen graaien. De corona-herstelfondsen bieden hen eindelijk die kans. Mutti Merkel wil de vrede bewaren en gunt hen wat; Rutte kiest ruig de harde lijn van weleer. Macron en Merkel liepen al van tafel. Michel kreeg ze er weer aan. Een akkoord - vannacht, misschien - hangt aan een zijden draadje. En als het niet lukt? Dan weten we dat deze EU dringend aan een andere politiek toe is. UPDATE zie: #1, de deal is rondgekomen).

Trouw - Rutte heeft het helemaal verbruid in Brussel. ?Het kan me niet zo veel schelen?, 20 jul 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 21 jul '20
  • 7:21

Maar het is wél gelukt. Vanmorgen om half zes twitte Michel "Deal". Nederland krijgt een korting op zijn EU-bijdrage en ongeveer de helft van de 750 miljard corona-wederopbouw is een lening in plaats van subsidie.

Daarmee staan zowel de herstelfondsen als de Europese meerjarenbegroting nu politiek vast.

Zoals de Telegraaf het kort formuleert: "Het herstelfonds dat landen moet helpen opkrabbelen uit de coronacrisis wordt gevuld met 390 miljard aan subsidies. Nog eens 360 miljard bestaat voornamelijk uit leningen. De meerjarenbegroting komt uit op 1074 miljard. Nederland krijgt onder meer een hogere korting van 1,92 miljard euro op de jaarlijkse EU-afdracht en medezeggenschap over de besteding van de subsidies uit het herstelfonds."

Eerder maakte de krant al een analyse van het onderhandelingsvoorstel van Charles Michel dat de top redde.

Op Knack heet het een historisch succes uit de mond van Ursula von der Leyen en de Belgische premier Sophie Wilmès.

Le Figaro spreekt eveneens van een historisch akkoord, maar noemt het het resultaat van de Frans-Duitse as.

The Washington Post heeft een koele analyse: het akkoord is het resultaat van bittere gesprekken. De Volkskrant licht in een kleine passage toe hoe bitter en hoe fragiel het akkoord is, want Rutte had oost-Europese landen willen toetsten op hun rechtstatelijke fatsoen om voor geld in aanmerking te komen: "De Hongaarse premier Orbán slaagde er op het laatste moment in het respect voor rechtstaat als voorwaarde voor hulpgeld af te zwakken. Hoewel de leider het belang daarvan steeds hadden onderstreept, werd de compromistekst die Michel had opgesteld maandagnacht toch op verzoek van Orbán aangepast. De EU-leiders vreesden dat de Hongaarse premier anders de EU-top nog zou laten mislukken. Orbán bedankte volgens betrokkenen speciaal Macron voor diens hulp." Rutte haalde wel verplichte hervormingen van de economieën van Spanje en Italië binnen: zonder hervormingen gaat voor hen de pot dicht.

De EU bestaat nog. De volgende vraag gaat zijn: wordt al dat geld straks besteed aan de wederopbouw van een economie waar Europeanen samen in geloven? Anders is het nl. weggegooid geld: bedrukt WC-papier dat komende generaties duur moeten betalen.

Bankier Berry Marttin (Rabobank) verklaarde dat voor de besteding van de investeringen in het voedselsysteem een Parijs-akkoord nodig is. Milieubioloog Peter van Bodegom (Leiden University) reageerde met de opmerking dat daarvoor duidelijk en gericht aan natuurherstel- en natuurcreatiedoelen moet worden gewerkt.

In het Financieele Dagblad spraken Ahold-Delhaize topman Muller, Unilevers topvrouw Hanneke Faber en boerenvoorman Léon Faassen zich uit over hoe het verder moet: mensen moeten gezonder en groener gaan eten. Dat moet allemaal voortkomen uit een niet te verwaarlozen deel van die EU-begroting en herstelfondsen die met de zinvolle vergroening moeten komen.

Maar: Rutte heeft er in ieder geval geen bodemloze put van gemaakt. Wel heeft hij de verhoudingen in Europa op scherp gesteld.

Gert van der Hoek
  • #2
  • 21 jul '20
  • 9:41

Over in de portemonnee van een ander graaien gesproken: Nederland belastingparadijs kost de rest van de wereld ca 22 miljard per jaar. Door de opstelling van Nederland, komt dit verhaal wellicht sterker in de aandacht bij onze vrienden in de EU.

Overigens: gemiste kansen om wat meer toekomst gericht te investeren? Geen voorwaarden in die richting gezien.

PS: Sterker nog, er is juist fors geschrapt in plannen die er waren voor innovatieve investeringen.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #1
  • 21 jul '20
  • 22:11

#2 Ik heb niet het gevoel dat ik in een belasting paradijs woon en het is heel leuk om Europa te ontwikkelen maar hang dat dan niet aan een coronafonds.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.