1
Fotocredits: 'Jumbo eerste supermarkt met alleen maar duurzamere melk', Jumbo

FlashRutte wil een euro op de melkprijs

Wat moet de melk straks gaan kosten als het kabinet ketenpartijen eindelijk kan dwingen om een eerlijk prijs te betalen? De overheid is namelijk aan het onderzoeken of ze supermarkten, Unilevers en Danone's kan dwingen om een hogere prijs te betalen voor de inkoop van melk in een Magnum, een Monatoetje of gewoon een pak melk. Met die hogere prijs moeten boeren hun hogere kosten vanwege stikstofmaatregelen kunnen betalen. Bijvoorbeeld door minder koeien te houden.

Ondanks de hoge inflatie zet premier Rutte hoog in: €1,60. Lange tijd kreeg de boer rond de 32 en 35 cent. Door vraagstijgingen in de wereld logistieke problemen ligt de prijs nu fors hoger. De garantieprijs van FrieslandCampina is op dit moment 60 cent . Rutte wil er kennelijk een euro bovenop. Los van de vraag of Unilever en Jumbo of Picnic dat zullen accepteren, is de vraag natuurlijk of jij dan nog wel melk blijft drinken of toetjes blijft kopen. Als die bedrijven slim zijn, kopen ze de melk voortaan natuurlijk van een Duitse of een Belgische boer. Maar dat gaat niet heel lang goed omdat door tekorten in de markt de prijs oploopt en de melk overal een stuk duurder wordt.

De Telegraaf - Rutte kent literprijs melk niet, 23 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ado Bloemendal
Ado Bloemendal Land- en tuinbouw
  • #1
  • 24 aug '22
  • 12:18

Impliciet betekenen hogere winkelprijzen meer omzet en dus meer belastingen, waarmee de BV Nederland haar inkomsten dan weer verhoogd. Het is een piramide spel, waarbij de inwoners elkaar de rekening toeschuiven en de BV Nederland de lachende derde is. De inwoners zijn het verdienmodel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.