Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

FlashRupsje politiseren

Volgens de Partij voor de Dieren is de eikenprocessierupsplaag de schuld van de intensieve veehouderij. Als je die weghaalt, zou het beestje verdwijnen. Het beestje komt op dit moment ook veel voor in heel dun beboerd gebied. Geen garantie op dit bestrijdingsmiddel dus.

PvdD - Ecologische aanpak eikenprocessierups - Partij voor de Dieren, 8 jul 2019
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marco Maas
Marco Maas Land- en tuinbouwtechnologie
 • #15
 • 10 jul '19
 • 21:01

Piet Hermus,

Hoe weet jij zeker dat het verhaal van de Pvdd niet waar is en volledig uit de duim gezogen? (het zou mij verbazen als er geen enkele link is met landbouwchemicalieen, afgenomen biodiversiteit etc).

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #14
 • 10 jul '19
 • 14:41

Agnes #12, hier net over de grens bij Uelsen zijn maar weinig depressierupsen in vergelijking met aan de Nederlandse kant van het grensgebied. De eiken langs de landbouwwegen zijn veelal met klimop* begroeid en tussen de opeenvolgende eiken staan veel andere bomen en struiken in plaats van kaal gras. Ook de takken worden maar mondjesmaat weggesnoeid, de landbouwvoertuigen zijn er veel kleiner en de eiken staan verder van de weg af. Overal hangen al vele jaren nestkastjes voor grote en kleine vogels en vleermuizen kasten. De percelen gras/mais/granen/aardappels reiken meestal niet helemaal tot aan de weg, misschien is een brede strook geen eigendom van de boer.
Ondanks de adviezen voor diversiteit worden in onze gemeente nog steeds voornamelijk eiken geplant, "omdat het vroeger ook zo was".

*) klimop, waarom wordt die bij ons telkens verwijderd? Eiken en klimop horen als broer en zus bij elkaar, de rupsen kunnen niet meer als een processie langs de stam, herbergt veel vijanden en vogels.

Bennie Stevelink
Bennie Stevelink Land- en tuinbouw
 • #13
 • 10 jul '19
 • 14:19

Agnes #12, geen enkele vrachtwagen is hoger dan 4 meter omdat ze anders niet onder de viaducten door kunnen. En waarom zouden ze de bomen snoeien voor veevoerwagens en niet voor vuilniswagens die toch iedere week over iedere weg gaan? Vuilniswagens zijn net zo hoog en breed als veevoerwagens.
Door veevoerwagens te noemen wordt specifiek een link gelegd met veehouderij. Deze link is voor een heel breed publiek echter zo overduidelijk onzin dat velen zich zullen afvragen wat er waar is van al die andere zaken die in verband worden gebracht met veehouderij.
Zoals ik in een eerdere reactie ook al zei: het tast de geloofwaardigheid van de hele dieren- en milieubeweging aan.

Agnes Jansen
Agnes Jansen Land- en tuinbouw
 • #12
 • 10 jul '19
 • 13:21

Michel Klemann heeft een andere invalshoek om de landbouw erbij te betrekken:

"De eikenprocessierups, ook wel depressierups genoemd, zit op eiken en de nesten zitten veelal onderaan de stam, soms ook hoger, maar hangen vooral in de volle zon. Daar houden die rupsen van.
Hier in de Achterhoek zijn de eiken langs de wegen net zo hoog opgesnoeid als de grootste veevoeder-vrachtwagens hoog zijn; een meter of vijf-zes. Dat is helemaal ideaal voor die rupsen. 's nachts klim je de takken in om eikenbladeren te eten en overdag lig je lekker in je zonbeschenen warme nest de boel te verteren.

Zo'n eik is niet echt blij met al die vraat. Die heeft van nature takken tot aan de grond om de stam schaduw te geven, maar die onderste takken worden jaarlijks gesloopt. Kost bakken met geld; de veevoederbedrijven betalen daar niet voor, maar die geschoren kale zonbeschenen stammen leveren dus wel een ideaal biotoop voor processierupsen op.

De oplossing ligt dus voor de hand: Hou op met het jaarlijkse kaalscheren van al die eikenstammen langs wegen en paden en/of zet bij iedere eik een klimop. De klimop zorgt voor schaduw op de stam en voor heel veel hindernissen voor een sliert processierupsen. Ik denk dat je met beide maatregelen de populatie met tientallen procenten kan doen afnemen, zonder gif en zonder stofzuigers."

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #11
 • 10 jul '19
 • 13:02

#10 Bennie. Eens. Ze exposen zich zo. We kunnen het extreme beestje dus bij de naam noemen. Vergoelijken is wegkijken. Dat anderen, extremisten en vergoelijkers, het er niet mee eens zijn, zet hen ook te kijk. Prima! Kies maar partij. De PvdD slaat alles plat en geeft te makkelijke oplossingen en wijst naar te makkelijke schuldigen. Die Godwin was dus wel degelijk een juiste. Zaken, oorzaken en oplossingen zijn complexer.

(Oh ja. PvdD werd opgericht in het jaar van de moord op Pim Fortuyn door een gesjeesde dierenactivist.).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.