Hoe rucola mij smaakt ligt inderdaad aan mijn genen. Die geben herkennen de notensmaak namelijk niet. De rest wel. Voor al diegenen die het weer anders proeven: dat ligt aan al die genen.
Vroeger was het een exquise kruid, tegenwoordig ligt het in grote zakken in de super als sla: rucola, of raketsla. De peperige, radijsachtige smaak, met een hint van noten, komt van stoffen uit de isothiocyanaat-groep en beschermt de plant tegen vraat door dieren. Recent is het genoom van rucola ontcijferd. Dat helpt kwekers de smaak te bepalen. Dat genoom bevat meer genen, ongeveer 45.000, dan de 42.611 van de mens. Hoe rucola je smaakt, ligt trouwens deels aan jouw genen.
Hoe rucola mij smaakt ligt inderdaad aan mijn genen. Die geben herkennen de notensmaak namelijk niet. De rest wel. Voor al diegenen die het weer anders proeven: dat ligt aan al die genen.
Inderdaad Roland,
Rucola/raketsla vind ik bijvoorbeeld de enige echt lekkere, smaakvolle, sla.
Sytske, dan zul je sla van de blaadjes en de bloemetjes van de Oostindische kers vast ook lekker vinden. Of waterkers. Mijn moeder heeft mij 25 jaar geleden in Italiƫ met rucola kennis laten maken. Die is net als de Oostindische kers makkelijk zelf te kweken en dan bijna de hele zomer te oogsten. Heerlijk vers met enkel wat zout, olijfolie en vers geperst citroensap.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.