0
Fotocredits: 'Riool', MabelAmber, via Pixabay

Flash Dagelijkse KostRioolwarmte om je te verwarmen

Energiewinning uit rioolwater heet met een chic woord riothermie. Het zou een rol kunnen spelen in ons voornemen om rond 2050 van het gas af te zijn. In Amsterdam maakt woonstichting Lieven de Key plannen om honderden woningen op riothermie aan te sluiten. De Guardian heeft het zelfs al over riothermie als reliable heat source for millions of homes in the Netherlands. Zo ver is het nog (lang) niet.

Volgens Rienk Postuma, Manager Ontwikkeling & Realisatie bij Woonstichting De Key, geeft het water uit douches, het toilet, en uit huishoudelijke apparaten een temperatuur tussen de 15 °C en 18 °C door het jaar heen. Via een warmtewisselaar wordt de warmte naar de huizen gebracht. Daar wordt het water in een elektrische warmtepomp verder opgewarmd naar zo’n 70 °C. Het rioolwater blijft veilig in het riool en hoeft niet rond gepompt te worden. Lieven de Key maakt ook de isolatie van de huizen beter zodat de warmte uit het riool efficiënter benut kan worden.

Ad Jongen, 85, die al lang woont in één van de woningen die aangesloten worden op riothermie, ziet het wel zitten. "Misschien gaat Amsterdam over zes of zeven jaar wel helemaal gasloos," zegt hij. "Je moet voorbereid zijn."

The Guardian - ?A treasure beneath our feet?: How the Dutch went down the toilet looking for heat, 13 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.