0
Fotocredits: 'Rice grain', Ivan Solart

FlashRijstrevolutie dankzij zelfklonende korrels

Hybride rijstplanten (gemaakt door 2 variëteiten te kruisen) blinken uit in bijvoorbeeld opbrengst of resistentie tegen plagen. Alleen: een plant die groeit uit het zaad van een hybride heeft niet dezelfde kwaliteiten.

In 2018 al ontdekten onderzoekers hoe de boer de rijstplant zelf gekloonde korrels kan laten maken. Vervolgens kan hij dan een korrel van een rijstplant in de grond stoppen. De nieuwe rijstplant die daaruit opgroeit, heeft vervolgens precies hetzelfde DNA als de moederplant.

Boeren hoeven dan niet elk jaar duur hybride zaad te kopen Ze kunnen simpelweg het zaad van hun hybride planten opnieuw zaaien en elk jaar grote oogsten halen.

Een kloonefficiëntie van 30% van het proces was in 2018 het hoogst haalbare. Nu zijn onderzoekers erin geslaagd 95% te halen. Uiteindelijk moet deze langverwachte doorbraak leiden tot meer voedsel voor de 3,5 miljard mensen op de wereld die geen brood of pasta eten maar rijst als hun belangrijkste stapelvoedsel.

Eigenlijk die rijsteters beter aan de aardappel kunnen gaan omdat die voedzamer en duurzamer is. Maar ja, gewoontes verander je niet zomaar. Ook wij kunnen bijvoorbeeld beter de auto laten staan, minder reizen (en blijven Zoomen) en als het dan toch moet met het openbaar vervoer gaan. We kiezen echter voor elektrificatie van het wagenpark omdat we gewend zijn onze eigen vierwieler te besturen en willen dat graag zo houden.

Phys.org - Rice breeding breakthrough could feed billions, 19 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.