2
Fotocredits: Natuurgebied Binnenveldse Hooilanden, HenkvD, via Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Flash Perspectief‘Rewilding’ koop je niet in een zakje

Tuiniers die de natuur, insecten en biodiversiteit een handje willen helpen door een wilde bloemenweide aan te leggen, opgelet! Kant-en-klare zaadmengsels die je bij tuincentra kunt kopen bevatten vaak te algemene soorten of zelfs bloemen uit het buitenland die helemaal niet geschikt zijn voor een specifiek gebied. De goedwillende tuinier kan dat niet eens weten, omdat de herkomst van zaden niet op de verpakking staat, ontdekten Zweedse onderzoekers. Voor je het weet heb je "klaprozen en korenbloemen die in die combinatie in geen enkele Britse habitat voorkomen," moppert de Britse NGO Plantlife in The Guardan.

Tja, hoe kun je dan je grasveld nog rewilden? Simpel, ga erop uit en doe inspiratie op in bestaande weiden, bermen en natuurreservaten. Verzamel zaden niet verder dan je kunt fietsen. Of wacht gewoon af wat er opkomt als je het gras niet maait. De Belgische campagne 'Maai mei niet' leverde vorig jaar genoeg eten op voor 17 miljoen bijen en andere bestuivers. Heb gewoon maar eens geduld, en durf de natuur haar gang te laten gaan. Wie weet welke zaden er nog in de bodem liggen te sluimeren.

The Guardian - Gardeners urged to ?keep it local? when creating a wildflower meadow, 8 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 12 mei '23
  • 20:11

Zo worden in de Cevennen (F) natuurweides gekloond. Veel boeren zijn afhankelijk van natuurweides maar moeten die soms herstellen na waterschade of vernieling door wilde zwijnen. (Man and the Biosphere, UNESCO.

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 8 mei '23
  • 21:01

Misschien moeten we de natuur in de Natura 2000 gebieden ook maar eens haar gang laten gaan in plaats van een onhaalbaar doel na te streven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.