1
Fotocredits: 'Aspergillus fumigatus', Petr Reischig, via Wikimedia

Flash GezondheidResistente schimmel rukt op in VK

Je hebt er liever niet mee te maken. Resistente schimmelinfecties. Helaas zijn ze in opkomst, schrijft de Britse tabloid Daily Mail. En Nederland zou een boosdoener kunnen zijn, aldus de krant.

Resistentie is een toenemend probleem bij de potentieel dodelijke schimmelinfectie veroorzaakt door Aspergillus fumigatus een schimmel die zich richt op de luchtwegen. Deze schimmel is vooral een gevaar voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Volgens de Daily Mail gebruiken we in Nederland bij de bloementeelt te veel azolen, antischimmelmiddelen, om schimmelinfecties tegen te gaan. Het zou al aangetoond zijn dat de constante blootstelling van schimmels zoals Aspergillus resistentie voor azolen veroorzaakt. Daarmee verliezen deze middelen ook hun werking als schimmelbestrijdend medicijn bij mensen.

Al in 2017 kopte Foodlog: Nederlandse bloembollen risico voor mensen met zwak gestel. Een verdiepend artikel liet zien dat het probleem wijdverbreider is dan de bollenteelt en dat schimmelresistentie een gevaar voor de volksgezondheid vormt.

Daily Mail - Rise of the super fungus: Diseases are becoming untreatable, 7 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 7 jun '23
  • 23:56

Aspergillus fumigatus kwam als eerste voor in 1998 in .... The Netherlands (bron).
In 2017 waarschuwden Ierse wetenschappers tegen het planten van Nederlandse tulpen- of narcissenbollen bij zorginstellingen of bij mensen met een verzwakt immuunsysteem (ScienceDaily).
In 5 van de 6 uit Nederland geïmporteerde tulpenbollenpakketten bleken A. fumigatus-schimmels mee te reizen die resistent waren tegen de gebruikelijke schimmelmedicijnen.

En nog steeds zijn onze bloembollen belangrijker dan onze gezondheid en worden gigantische hoeveelheden Azolen verspoten. Lees de door Dick Belderbos verzamelde informatie bij de reacties op Foodlog met de vele verwijzingen er eens op na, en je koopt geen tulpen meer!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.