2
Fotocredits: 'Bierflesjes', Pixabay

Flash PerspectiefRecyclingsplan EU vernietigt miljarden recyclebare flesjes en kratten

Duitse brouwers slaan alarm. Ze zijn bang dat ze miljarden bierflesjes en bierkratten moeten stukslaan door de nieuwe ‘duurzame’ verpakkingsplannen van de EU, aldus Bild.

De EU wil in geheel Europa een statiegeldsysteem invoeren. Op ieder flesje moet een serienummer en logo komen te staan. Ook de kratten moeten aangepast worden. Volgens de EU bevatten de huidige bierkratten teveel lucht.

Niet alleen in Duitsland, maar ook in Nederland hebben we een prima werkend statiegeldsysteem, waar veel in is geïnvesteerd. Het nieuwe systeem zal de huidige statiegeldflesjes die voldoen aan nationale standaard niet meer bruikbaar maken. De huidige statiegeldflesjes en kratten vernietigen is qua duurzaamheid in strijd met alles waar de nieuwe plannen voor staan.

De Belgische brouwers zien vooralsnog geen reden tot paniek. België is nog aan het proefdraaien met een nieuw statiegeldsysteem.

BILD.de - Brauer schlagen Alarm: Müssen wir Milliarden Bierflaschen vernichten?, 1 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #2
  • 8 jun '23
  • 11:22

Jaarlijks gaan er miljoenen statiegeldflessenverloren, omdat de etiketten te vast zitten, aldus Nieuwsblad.

Hoewel het verplicht is om afweekbare lijm te gebruiken op flesetiketten, gebruiken sommige (kleine) brouwerijen dit niet. Ingeleverde flesjes zijn daardoor niet meer herbruikbaar.

Dat is een strop voor de grotere bierbrouwers. Ingeleverde bierflessen worden namelijk opnieuw verdeeld onder de brouwerijen. Als daar veel niet-herbruikbare flessen tussen zitten, moeten zij daar vervangende flesjes voor inkopen. Dat kost bijvoorbeeld AB InBev jaarlijks €1,3 miljoen.

De Belgische beroepsvereniging van alle bierbrouwers op om alleen nog maar afweekbare etiketten te gebruiken.

Ton Terlouw
Ton Terlouw gepensioneerd
  • #1
  • 6 jun '23
  • 17:58

Ik vind de Duitse bierbrouwers wat overdreven in hun reactie. Het lijkt een beetje op die kinderachtige reactie van Heineken op statiegeld op bier blikjes. Je krijgt ver van te voren (in dit geval 7 jaar de tijd) om de verpakkingen aan te passen, en ook daarna zal er nog wel een overgangsperiode komen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.