0
Fotocredits: 'Black Rhinoceros', Publicdomainpictures.net

Flash PerspectiefRadioactieve injectie in de hoorn van neushoorns

Zuid-Afrikaanse onderzoekers gaan de hoorns van neushoorns injecteren met radioactief materiaal. Dat moet de neushoornjacht en -stroperij en het uitsterven van de neushoorn tegengaan.

Volgens het Zuid-Afrikaanse ministerie van Milieu zijn er vorig jaar 499 neushoorns in het land gedood om hun hoorn. Dat komt neer op 1 dode neushoorn elke 20 uur. In totaal telt Afrika op dit moment nog 27.000 neushoorns.
De neushoornhoorn is op dit moment het meest waardevolle goed op de zwarte markt. De hoorns worden vooral in Azië gebruikt voor traditionele medicijnen of als statussymbool.

De injectie brengt een kleine dosis radioactief materiaal in de hoorn. De gesmokkelde hoorns komen zo een stuk lastiger door de ruimschoots beschikbare detectiesystemen van de douane (wereldwijd wordt er op vliegvelden en in havens gecontroleerd om nucleair terrorisme tegen te gaan). Daarnaast wordt de hoorn minder waard, omdat hij giftig wordt voor menselijke consumptie. Dat ontmoedigt het verpoederen ervan voor traditionele medicijnen en stimulantia.

Op dit moment zijn er 20 Zuid-Afrikaanse neushoorns geïnjecteerd met het materiaal. De radioactieve stof is volgens de onderzoekers geen gevaar voor het dier zelf en het milieu, daarvoor is de dosis te laag. Het radioactieve materiaal zou ongeveer 5 jaar moeten werken, daarna moeten de neushoorns opnieuw worden geïnjecteerd.

AD - Primeur: Zuid-Afrikaanse wetenschappers injecteren neushoorns met radioactief materiaal tegen stropen, 29 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.