1
Fotocredits: Johan Remkes, Sebastiaan ter Burg

FlashProvincies vinden Haags stikstofbeleid te onduidelijk en gehaast

Vandaag deed gespreksleider stikstof Johan Remkes zijn laatste gesprek in de bonte serie rondetafels die in essentie gingen over het conflict tussen boer en overheid over de mate en timing van ammoniakreductie in Nederland. Vandaag waren de uitvoerders van het voorgenomen Haagse beleid aan de beurt: de bestuurders van de Nederlandse provincies.

Die vertelden hem - net als CDA-leider Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag het kabinet liet weten - dat het tempo te hoog ligt. Ook vinden ze dat teveel randvoowaardelijke details nog onduidelijk zijn. Zo is onduidelijk of er volgens de officiƫle statistieken stikstof uit zee komt of niet en of die mee moet tellen in de reductiedoelstellingen die het kabinet per 2030 wil realiseren.

Remkes bevestigde in zijn persconferentie na afloop dat meerdere provinciebestuurders (Drenthe en Friesland) vooral het tijdspad 2030 los willen laten. Volgens Remkes kan het echter niet zo zijn dat de provincies zich niet in aan de wet houden als Den Haag 2030 in de wet zet. De provincies maakten duidelijk dat ze graag willen starten met de uitvoering van beleid en graag wat minder accent op de snelheid zouden willen zien. Ook hebben ze duidelijkheid op wezenlijke details nodig.

Premier Rutte maakte duidelijk dat het kabinet nog altijd vasthoudt aan zijn beleid.

NOS - Provincies willen meer duidelijkheid over stikstofregels, 22 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 22 aug '22
  • 15:43

Volgens de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet (CDA) is niemand er bij gebaat dat er eindeloos wordt gepraat over de datum wanneer de stikstofneerslag gehalveerd moet zijn. Wat hem betreft gaan de provincies snel aan de slag.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.