0
Fotocredits: 'Wings and blades', Narshada

Flash EnergiePrimeur: molens op zee staan stil voor vogels

Duurzame energie opofferen om de levens van trekvogels te redden. Dat gebeurde afgelopen zaterdag bij Borssele en Egmond aan Zee, waar windmolens op de Noordzee bij wijze van proef vier uur lang zo goed als stil stonden. Ze maakten nog maar 2 rotaties per minuut om te voorkomen dat voorbijtrekkende vogels een tik kregen.

Maar waarom zaterdag? Omdat het model van de in december gepromoveerde Maja Bradarić (UvA) voorspelde dat zaterdag veel vogels de oversteek over de Noordzee zouden maken. Het model kan twee dagen van tevoren voorspellen hoeveel vogels er langskomen, wat betrokken bedrijven en netbeheerder Tennet de tijd geeft om het stilleggen van de molens voor te bereiden.

In het najaar gaat het model opnieuw de vogeltrek voorspellen. Dan worden waarschijnlijk meer windparken stilgezet; ook windparken die nu nog op de Noordzee worden gebouwd, of op de planning staan om gebouwd te worden, gaan het voorspellingssysteem implementeren.
De betrokken partijen dragen zelf het verlies voor de niet-opgewekte stroom als gevolg van het langzamer draaien van de turbines.

Naast het stilzetten van molens zijn er ook andere opties om vogels weg te houden bij de bladen, zoals wieken zwart verven en gebruik maken van geluid.

NOS - Windmolens op zee voor het eerst vrijwel stilgezet voor overtocht trekvogels, 16 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.