Fotocredits: Smeerkaas op bagel,
Pexels
Spaanse wetenschappers claimen een 'hybride' kaas gemaakt te hebben, die qua voedingswaarde én smaak nog beter zou zijn dan een 'echte' smeerkaas of plantaardig alternatief. Daarmee komen ze tegemoet aan dé twee vraagstukken van dit moment: meer plantaardig eten maar wel net zo goed als dierlijk. De voedingswaarde van de eerste generatie zuivelvervangers schiet tekort, zegt FoodNavigator.
De onderzoekers willen met hun hybride smeerkaas - waarin een deel van de zuiveleiwitten vervangen is door alternatieven met vergelijkbare voedingswaarde - consumenten zonder vraagtekens over de voedingswaarde meer plantaardig laten eten.
Ze gingen aan de slag met eiwitten uit tuinbonen en insecten (meelwormen), beide bekend als goede eiwitbronnen. Ze ontwikkelden een hybride smeerkaas met dezelfde voedingswaarde, textuur en smaak. Dat lukte met een mengsel van plantaardige margarine, melkeiwitconcentraat, stabilisatoren, meelwormmeel, tuinboneneiwitconcentraat, citroenzuur en natriumnitraat. Volgens de onderzoekers heeft hun eindproduct 'vergelijkbare of zelfs betere' smaak- en voedingseigenschappen dan een 100% zuivel- of 100% plantaardige smeerkaas.
Nu de consument nog overtuigen dat tuinbonenmeelwormensmeerkaas niet eng is.
FoodNavigator - Hybrid alt cheese made with dairy, faba and mealworms ?similar or superior? to the real thing ,
8 apr 2023