7
Fotocredits: Smeerkaas op bagel, Pexels

Flash Dagelijkse KostPrima smeerkaas van bonen en wormen met margarine

Spaanse wetenschappers claimen een 'hybride' kaas gemaakt te hebben, die qua voedingswaarde én smaak nog beter zou zijn dan een 'echte' smeerkaas of plantaardig alternatief. Daarmee komen ze tegemoet aan dé twee vraagstukken van dit moment: meer plantaardig eten maar wel net zo goed als dierlijk. De voedingswaarde van de eerste generatie zuivelvervangers schiet tekort, zegt FoodNavigator.

De onderzoekers willen met hun hybride smeerkaas - waarin een deel van de zuiveleiwitten vervangen is door alternatieven met vergelijkbare voedingswaarde - consumenten zonder vraagtekens over de voedingswaarde meer plantaardig laten eten.

Ze gingen aan de slag met eiwitten uit tuinbonen en insecten (meelwormen), beide bekend als goede eiwitbronnen. Ze ontwikkelden een hybride smeerkaas met dezelfde voedingswaarde, textuur en smaak. Dat lukte met een mengsel van plantaardige margarine, melkeiwitconcentraat, stabilisatoren, meelwormmeel, tuinboneneiwitconcentraat, citroenzuur en natriumnitraat. Volgens de onderzoekers heeft hun eindproduct 'vergelijkbare of zelfs betere' smaak- en voedingseigenschappen dan een 100% zuivel- of 100% plantaardige smeerkaas.

Nu de consument nog overtuigen dat tuinbonenmeelwormensmeerkaas niet eng is.

FoodNavigator - Hybrid alt cheese made with dairy, faba and mealworms ?similar or superior? to the real thing , 8 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter Klootwijk
  • #7
  • 10 apr '23
  • 9:08

Stel je voor, iemand die probeert van koemelk kostelijke tuinbonen te maken. Zou je toch bezoek aan een zielkundige aanraden.
Van smeerkaas wormen, nou ja maden maken is trouwens niet moeilijk. Zo gepiept. Dekseltje er af en in de zon zetten op een plek dat vogels er niet bij kunnen. Wachten is het werk.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #6
  • 9 apr '23
  • 0:48

Jammer van die margarine. Zodra men gaat werken met die smeer olie ben je ons kwijt

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 8 apr '23
  • 21:48

'.......een 'hybride' kaas gemaakt te hebben, die qua voedingswaarde én smaak nog beter zou zijn dan een 'echte' smeerkaas of plantaardig alternatief.'
Is het wel een gefermenteerd product met dezelfde eigenschappen die echte kaas op de darmflora uitoefent?

Kaas mogelijk missing link in ‘French Paradox’, maar dan wel echte! (FL).
Magere kaas niet gezonder dan vettere variant (FL).
'van melk ga je eerder dood'. Gefermenteerde melkproducten, zoals yoghurt en kwark, zouden daarentegen het omgekeerde resultaat laten zien (FL).
Waarom groeit de markt voor vegan-kaas terwijl dat een aantoonbaar ongezonde kaasvervanger is? (FL).

Voor mij geen vegan of hybride kaas, zeker niet voordat onderzoeken m.b.t. microbioom, immuunsysteem, hart en vaatziekten met gunstige resultaten komen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 8 apr '23
  • 20:42

Opschudding over dit artikel op onze Facebookpagina.
We worden betaald door het insectencomplot en zijn ook nog eens niet zuiver vegan.

Het is maar dat u het weet.

Heb onze bankrekening even gechecked: helaas klopt alleen de eerste bewering al niet.

Astrid Spijkers
  • #3
  • 8 apr '23
  • 13:51

Voor mij alledrie Gert, Tuinbonen lust ik niet en peulvruchten als vleesvervanger moet je volle granen bij eten anders werken de eiwitten niet goed, margarine is rotzooi, dan nog liever kokosolie als ik geen roomboter zou mogen hebben(wat ik dus wel eet) en meelwormen, tja, zoals ik al zei, ik ben geen vogel en vind het totaal onzinnig.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.