2
Fotocredits: 'Catch of the Day', OXLAEY.com, via Flickr

Flash VoedselketenPolitiemacht op jacht naar ondermaatse vis

De reportage in De Telegraaf leest als een misdaadroman. De crime scene is de visveiling van Vlissingen. Pikdonker, snijdende wind, woest klotsend water, tientallen politiebusjes, 200 politiemensen en een ME-peloton. Plus norse vissers.

Donderdagnacht zijn bij een grote politieactie bij de vismijn van Vlissingen op 5 vissersschepen invallen gedaan. Drie vishandelaren zijn aangehouden, in het kader van een al langer lopend onderzoek naar ondermaatse vis. In eerder onderzoek was de milieuafdeling van de landelijke recherche 'zwarte vis' op het spoor gekomen. "Vis die ondermaats is en buiten alle boeken om aan land wordt gebracht", aldus een politiewoordvoerder tegen de NOS.

De aangehouden vishandelaren zouden structureel vis buiten de reguliere lossingen hebben gehouden en aan de illegale vis "honderdduizenden euro's", mogelijk miljoenen, hebben overgehouden. De bemanningsleden van de Zeeuwse vissersschepen zijn geen verdachten maar worden wel verhoord. Het onderzoek naar de schepen en hun lading loopt nog, aldus de NOS.

NOS - Drie aanhoudingen bij grote politieactie naar ondermaatse vis in Vlissingen, 14 apr 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
tom hage
tom hage an-architectuur, mosselvisser en export cardriver
  • #2
  • 15 apr '23
  • 12:09

Ik meen ergens in 2013 raakte de vismijn of althans de kades daar omheen ook al in opspraak om min of meer hetzelfde fenomeen. Dat is nu precies 10 jaar geleden. Ik werkte daar toen als vis sorteerder (mede dankzij de bankencrisis/ echte aanrader :)) vanaf donderdagavond een uur of 22:00 als de schepen langzaam binnendruppelen vanaf de Noordzee soms klokje rond tot de volgende ochtend 10:00 uur als de schoonmaakploeg meestal bestaande uit familieleden waaronder veel of louter dames (met billetjes van voren en van achteren weet je nog?) de schepen opkuisten voor hun aanstaande vertrek de zondagavond daarop. En wat een overvloed aan prachtige vis kwam er binnen vanuit het Nauw van Calais aan toe waar geen viskwekerij tegen op kan. En dure vis soms bebloed en kromgetrokken door de pulsen die toen nog mochten. En zoals "goed topdown voorbeeld" doet volgen in onze tot op het bot gecorrumpeerde mensenwereld nemen sommigen het dan niet zo nauw met de regels. Als harde werkers kregen we echter altijd wel een flink maaltje vis mee voor eigen gebruik maar nooit ondermaats voor wat dat waard is.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #1
  • 14 apr '23
  • 23:57

Bij de actie is 4 tot 6 ton illegaal gevangen vis in beslag genomen, aldus de NOS.

Dat zegt Jeroen Poelert, plaatsvervangend hoofd Dienst Landelijke Recherche bij de politie. Volgens hem zijn de aanhoudingen gedaan op basis van de verdenking "dat er niet gewoon bijvangst is, maar willens en wetens bepaalde soorten en ondermaatse vis wordt gevangen".

Een deel van de gevangen vis bleek in verborgen ruimtes aan boord te zitten. Op de 5 kotters is beslag gelegd.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.