0
Fotocredits: Vladimir Putin, theglobalpanorama

FlashPoetin rijdt Donetsk en Loehansk binnen

Russische tanks reden vannacht de Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk binnen. Het militaire feit volgde op de officiële erkenning door president Poetin van de opstandige regio's in het oosten van Oekraïne in een TV-toespraak. Daarin viel hij Oekraïne en de NATO-landen met oorlogszuchtige taal. De tanks zouden een 'vredesmissie' zijn, maar zijn volgens de VS een voorwendsel om een oorlog te beginnen.
De consequenties voor Nederland en Europa zullen zich snel laten voelen. Door de afbouw van kernenergie en het stopzetten van kolencentrales elders in Europa en het stoppen van de gaswinning in Nederland kampt met name ons land met energietekorten die zich overal in de samenleving zullen manifesteren. Ongeveer 40% van het gas dat in Europa wordt gebruikt (voornamelijk voor het opwekken van elektra) komt uit Rusland. In geval van een oorlog zal Poetin de leveranties hoogstwaarschijnlijk stoppen.

De Volkskrant brengt een liveblog over het zich ontwikkelende conflict. Volgens de South China Morning Post weigert China positie te kiezen in het conflict ondanks druk van de Amerikaanse president Biden.

De start van de vredes- dan wel oorlogsmissie werd gefilmd door Figaro-journalist Alain Barluet.

De Telegraaf - Russische tanks rollen door Donetsk, 22 feb 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.