1
Fotocredits: 'Plastic afval', Magda Ehlers, via Pexels

FlashPlasticrecycling veroorzaakt meer microplastics en concentreert gif

Plastic recyclen is goed, toch, en beschermt het milieu?

We leveren netjes wekelijks ons plastic in en bedrijven maken er dan weer nieuw plastic van. Dat proces is alleen niet zo schoon als je misschien zou denken. Een internationaal team van wetenschappers heeft becijferd hoeveel microplastics er in het afvalwater van een moderne state-of-the-art Britse plasticrecyler zit.

De getallen: 13% van het verwerkte plastic kwam in het afvalwater terecht. Na installatie van een filter bleek dat percentage omlaag te gaan naar 6%. Toch betekende dat nog steeds 75 miljard deeltjes plastic per kubieke meter afvalwater. Zonder filter komt er zo’n 2.933 ton microplastics de fabriek uit per jaar, met filter 1.366 ton. Volgens Erina Brown, de hoofdonderzoeker, is meer dan 80% van de deeltjes kleiner dan 5 micrometer. In de lucht rond de fabriek zweefden ook microplastics rond, waarvan 61% kleiner was dan 10 micrometer.

Hoe gevaarlijk dat nou echt is weten we nog niet precies.

Plasticrecycling lijkt z’n gouden randje te verliezen. Daar komt nog eens bij dat een recent Greenpeace rapport duidelijk maakt dat gerecyclede plastics extra hoge concentraties toxische stoffen bevatten omdat ze de gehele historie van aan plastic toegevoegde stoffen cumuleren. Denk aan vlamvertragers, benzeen en andere kankerverwekkende stoffen, milieuverontreinigende stoffen zoals broom- en chloordioxines, en talrijke hormoonverstoorders die veranderingen in de natuurlijke hormoonspiegels van het lichaam kunnen veroorzaken.

The Guardian - Recycling can release huge quantities of microplastics, study finds, 25 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Saskia Ehrhardt
Saskia Ehrhardt Gezondheid
  • #1
  • 26 mei '23
  • 10:31

Kijk nou! Hier hebben we een perfèct voorbeeld van hoe verkeerd het afloop als je een probleem probeert op te lossen, door meer te doen van hetzelfde waardoor het probleem oorspronkelijk veroorzaakt werd. Commerciële industrialisering heeft het plastic probleem veroorzaakt en nog meer commerciële industrialisering om dat probleem op te lossen veroorzaakt nieuwe en nog gevaarlijkere problemen.

Alles een uitvloeisel van een te krap denkraam, waar slechts één hersenhelft in past. We hebben een nieuw denkraam nodig. Definitief.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.