Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Lemon peel', Pixabay.com

FlashPlastic van citroen

Finse onderzoekers ontwikkelden een nieuwe technologie om bioplastic te ontwikkelen uit afvalstromen van groente en fruit. Uit pectinerijke producten zoals citrusschillen maakten zij furaandicarbonzuur, een stof die opgewerkt kan worden tot polyethyleenfuranoaat (PEF). PEF is volledig recyclebaar en hernieuwbaar, en een goed alternatief voor PET en andere plastics die veel voor voedselverpakkingen gebruikt worden. PEF is zelfs minder doorlatend voor zuurstof, CO2 en waterstof dan PET, en verbetert daardoor mogelijk de houdbaarheid van voedingsmiddelen. De vervanging van PET door plantaardige PEF zou de CO2-voetafdruk van verpakkingsmateriaal kunnen halveren. Zo kan de ‘verpakking’ van een citrusvrucht dus uiteindelijk de verpakking van je frisdrank worden. Uiteraard geldt wel: zolang de voorraad schillen strekt.

Foodholland - FoodHolland Nieuws: Fins instituut maakt PEF op basis van citrusschillen, 6 jan 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Laura te Nijenhuis
Laura te Nijenhuis Levensmiddelentechnologie, redactie
  • #2
  • 7 jan '21
  • 14:54

#1 Het doel lijkt meer te zijn om al aanwezige afvalstromen (nog meer) te benutten, niet zozeer om de boer te vragen om citrusvruchten te kweken puur om daar vervolgens PEF van te maken. Nog steeds een eindige stroom natuurlijk, dus dit zou dan wellicht niet dé oplossing zijn om PET-gebruik te minderen, maar deel van de oplossing. Het werkt gelukkig niet alleen met citrusschillen, andere bronnen van pectine zijn bijvoorbeeld reststromen van suikerbieten en van appelsapproductie.

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw
  • #1
  • 7 jan '21
  • 8:21

"Zolang de voorraad strekt": hoeveel schillen nodig voor hoeveel PEF? Mijn gok: er zal enorm veel te weinig zijn. Prijzen voor citrusschillen omhoog: goed voor de boer, maar de kosten van de flesjes worden waarschijnlijk te hoog voor de frisdrank- en waterindustrie.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.