4
Fotocredits: 'Theezakjes', Pexels

FlashPlastic in theezakjes en koffiepads geen bezwaar meer in GFT

Theezakjes en koffiepads mogen nu officieel weggegooid worden bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT), een jaar later dan de bedoeling was. Voorheen mocht dat nou juist niet omdat veel pads en zakjes nog deels van kunststof gemaakt waren.

De sector heeft in het voorjaar van 2021 afspraken gemaakt om op volledig composteerbare materialen over te stappen en dat hebben ze dit jaar voor elkaar gekregen. Volgens Lisanne Evers, directeur van branchevereniging Koffie & Thee Nederland, leveren de straks ingezamelde pads en zakjes zo’n 88 miljoen extra kilo compost op.

Kan nu alles gevaarloos op de GFT-hoop? Van de zakjes en pads uit de winkel is nog niet 100% composteerbaar. Een recente steekproef van Rijkswaterstaat laat zien dat 93% van de theezakjes en 97% van de koffiepads composteerbaar zijn. Blijkbaar vindt de regelgever een klein beetje plastic in ons GFT-afval geen onoverkomelijk probleem.

NOS - Koffiepads en theezakjes mogen voortaan in gft-bak, 10 jan 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #4
  • 14 jan '23
  • 20:12

Ook hier weer een oplossing voor een gecreëerd probleem. Wij hadden ooit een wereld zonder koffiepads en theezakjes. Maar wel met koffie en thee, ik kan het beamen want dat is ook mijn wereld. Ik drink thee (uit een kartonnen doos, gestrooid op een theezeefje) en drink koffie, gemalen uit bonen met water.

Belinda van Loon
Belinda van Loon Permacultuur
  • #3
  • 12 jan '23
  • 15:03

Onlangs nog een aflevering gekeken van 'the war on plastic' die ooit (volgens mij in 2019 of 2020) gemaakt is door de BBC. Hierin kwamen de plastic theezakjes ook voorbij. Een onderzoek had aangetoond dat er heel veel micro- en nanoplastics in de thee zat (uitsluitend bij de producenten met de plastic zakjes). Wat doet dit met je gezondheid? En dit verdwijnt dus nooit meer uit de voedselcyclus. Zeer zorgelijk!
De zakjes bestonden voornamelijk uit polypropyleen.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #2
  • 11 jan '23
  • 13:33

Waarom zijn die zakjes nog steeds van plastic? Mijn (goedkope) B-merk thee zit gewoon in papieren zakjes, niks mis mee! Gooi ik altijd al in de GFT-bak (zonder touwtje of labeltje).

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 10 jan '23
  • 19:33

Maar wel eerst het labeltje eraf knippen zoals op de foto!
Ik wist niet dat Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de samenstelling van de meststoffen, het gebruik en groen licht geeft voor het toedienen ervan aan onze bodem, planten en andere organismen die we zo goed mogelijk moeten koesteren.
Als die theezakjes inclusief het bedrukte label na een composteringsproces de grond in mogen, waarom dan ook niet de reclamefolders, kranten en tijdschriften? Dan hoeven die ook niet meer naar de papierfabriek om er de schadelijke drukinkt uit te halen, dat met aanzienlijke milieuproblemen gepaard gaat alvorens er gerecycled papier van te maken.

Chemicalien die hiervoor worden gebruikt:
Natronloog is aquatoxisch, maar wordt geneutraliseerd.
APEO’s (Alkylfenolen) zijn bioaccumulatief, breken slecht af, giftig en hormoonverstorend.
HTP’s (hydrogenated terphenylen) kunnen in het water schadelijke effecten veroorzaken.
Minerale oliën en natriumsilicaat (waterglas) kunnen bioaccumulatief en giftig zijn.
DTPA (Di-ethyleentriamino penta-azijnzuur) en EDTA (Ethyleendiaminetetra-azijnzuur) worden gebruikt om metaalionen uit de drukinkt te verwijderen. Ze kunnen de emissie van zware metalen uit sedimenten versnellen met giftige en bioaccumulatieve gevolgen en waarbij stikstof met verzurende effecten vrijkomt.

Stoffen die kunnen vrijkomen tijdens het ontinkten zijn onder andere:
Bisfenol A en PCB’s kunnen bioaccumulatief, giftig, kankerverwekkend en hormoonverstorend zijn en kunnen de vruchtbaarheid en geboorte verminderen.
Fotoinitiatoren (zoals benzofenon) kunnen absorbeerbare organische halogeenverbindingen vormen (AOX) die giftig en bioaccumulatief zijn (EA, 2008, IPPC, 2001 en VWA, 2008).

Gezondheidseffecten. . . . . . . laat ik hier maar stoppen anders plakken we de brievenbus nog dicht.

Bovenstaande en nog veel meer is te vinden op Papierpraat.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.