Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
2
Fotocredits: 'Dengue', Javier Devilman

FlashPijnvrij prikken dankzij de mug

Als ze rond je hoofd zoemen, ben je erop beducht: dat wordt een muggenbultenfeest. Maar vaak ontdek je pas dat je gestoken bent, doordat je ineens zo'n jeukende bult hebt. Je hebt er niets van gevoeld.

Die eigenschap van de muggensteekbuis (de proboscis) hebben onderzoekers na weten te maken in een injectiespuit. Handig voor mensen met prikangst of voor degenen, zoals diabetici, die vaak moeten spuiten.

De steekbuis van een mug bestaat uit 2 kanaaltjes: eentje voor het muggenspeeksel, dat verdooft en later de jeuk veroorzaakt, en eentje voor het opzuigen van bloed. De steekbuis is sterk genoeg om de huid te doorboren en lang genoeg om een bloedkanaaltje te bereiken. Dat de mug erin slaagt ons ongemerkt te prikken, komt doordat de steekbuis taps toeloopt en het uiteinde gekarteld is, met minizaagtandjes. Dat zorgt voor kleine contactpunten en vooral, een vrijwel ongemerkte huiddoorboring. Dat is toch iets om de mug dankbaar voor te zijn.

FranceTVinfo - Quand le fonctionnement de la trompe du moustique inspire les fabricants de seringues, 19 aug 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Retired R&D manager plant care Olmix
  • #2
  • 19 aug '22
  • 13:27

Heerlijk zo’n uitvinding door een nieuwsgierige wetenschapper. Mooi dat de natuur zo veel slimme dingen heeft ontwikkeld. In het kader van wat is natuur hoort er eigenlijk een aflevering bij waarin we kunnen lezen welke bijzondere uitvindingen gebaseerd zijn op de natuur. Misschien vergroot het de bedoeling waardering, respect en ontzag voor de natuur.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 19 aug '22
  • 12:27

Dat ligt er maar helemaal aan of je wakker bent of niet en wat voor mug het is. Als je die grote zwarte muggen hebt, waar mijn vader jaren geleden tussen zat langs de waterkanten bij het vissen, die staken gewoon dwars door de naden van een sprijkerbroek heen en dat voelde hij.

Maarre, prikangst heeft niet altijd alleen maar met de eventuele pijn van de prik te maken, ook het hele ding kan angst opwekken, mensen die niet tegen bloed kunnen worden al eng als ze dat ding zien. Hoe gaan ze dta camoufleren, er een muppetvorm aan geven ofzo?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.