0
Fotocredits: ‘Picnic’, Linda Engels

Flash VoedselketenPicnic schrijft eindelijk zwarte cijfers in Nederland

Over 2022 leed online supermarkt Picnic nog €208 miljoen verlies. Maar de afgelopen maanden is Picnic winstgevend in heel Nederland, zegt mede-oprichter Michiel Muller in Distrifood. Muller spreekt van een 'belangrijke mijlpaal'. Zwarte cijfers willen overigens nog niet zeggen dat Picnic ook nettowinst maakt, het gaat om EBITDA, resultaat vóór afschrijvingen en belastingen.

"De sleutel tot winstgevendheid is robotisering", aldus Muller. "Dat was de missing link". Sinds de opening van het gerobotiseerde fulfilmentcenter in Utrecht heeft het bedrijf grote stappen gezet op het gebied van robotisering. Inmiddels is 30% van het volume gerobotiseerd en dat moet naar 100% toegroeien. "Dan gaat het hard".

Muller ziet de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Hoewel de lijn van winstgevendheid de komende jaren door investeringen in uitbreiding en seizoensgolven niet lineair omhoog zal doorzetten, verwacht Muller dat het aandeel e-commerce in de foodbranche in 2030 ongeveer 15% zal zijn, tegen 8% nu.

"Er worden elk jaar 200.000 kinderen geboren, waarvan 100.000 in nieuwe gezinnen," zegt Muller. "De onderliggende trend van online boodschappen doen is supersterk; daar hoeven wij niet zo heel veel voor te doen. En als je nu al iets hebt staan wat draait en zoemt, dan heb je straks een heel goede positie. Dat is natuurlijk waar we op mikken." Bang voor nieuwe concurrenten is Muller niet. Voor nieuwe partijen is de prijs voor markttoegang simpelweg te hoog.

In dat laatste heeft hij gelijk. Bezorging kan niet uit omdat een supermarkt een magazijn is waaruit de consument zelf zijn spullen komt halen. Bezorging is dan ook altijd duurder dan zelf naar de winkel gaan. Als dat waar is, zal ook Picnic uiteindelijk niet overleven zolang het bedrijf 'gratis' thuis blijft bezorgen.

Distrifood - Picnic schrijft voor het eerst zwarte cijfers in heel Nederland, 12 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.