In hun zoektocht naar de perfecte espresso hebben onderzoekers een mathematisch model van het zetten van een bakkie pleur gemaakt. Dat laat zien dat zelfs kleine verschillen in hoe de koffie aangedrukt is in een espressomachine kunnen leiden tot slappe brouwsels en een waterige smaak.
Espresso maak je door heet water door samengedrukte, gemalen koffiebonen heen te jagen onder hoge druk. Het oplosbare deel van de koffie gaat mee met het water en komt in je espresso terecht.
Tijdens het zetten van koffie verliezen de koffiekorrels zo’n 20% tot 25% van hun massa. Dat heet extractie. Bij te weinig extractie smaakt koffie 'onderontwikkeld', bij te veel extractie te bitter. Voor een optimale extractie is het belangrijk dat het water overal met dezelfde snelheid door de samengepakte koffiekorrels stroomt. Daarom is het van belang dat de dichtheid van de koffie overal hetzelfde is.
Wie ongelijkmatige extractie weet te voorkomen, helpt koffieketens en thuisbrouwers geld te besparen. Als je koffie efficiënter gebruikt, heb je er immers minder van nodig.
Phys.org - Extracting the best flavor from coffee,
14 mei 2023