14
Fotocredits: 'Conference', Agroscope

FlashPerenbomengekte

Van Breukelen en Barendrecht tot Heerenveen en Hoofddorp. Op verschillende plekken in het land stond het verkeer zaterdag vast. Nederlanders stonden in weer en wind uren in de rij voor een gratis perenboom. Perenbomenkwekers krijgen ze niet verkocht en verscheept door de coronacrisis. Enkele kwekers schakelden MeerBomenNu in om de 150.000 Conference boompjes van de versnipperaar en verbrandingsoven te redden. Hopelijk krijgt het gratis goed een geschikt plekje in de korte keten tussen tuin en tafel. Professionele tuinders en telers zijn kritisch: dit is geen tijd om een boompje te planten.

NOS - Stormloop op gratis perenboompjes: 'Iedereen helpt elkaar', 22 aug 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #14
  • 26 aug '20
  • 16:33

Geef mij maar de kruidenierspeer. Verrukkelijke zomerpeer zoals er zoveel waren en waarvan je moest opletten wanneer je de tanden er het beste in kon zetten. Kort verkrijgbaar en voor je het wist melig. Rücksichtlos weggevaagd door het zielloze bewaarras eenheidspeer, goed voor een muilpeer.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #13
  • 24 aug '20
  • 12:11

Jopie #7, Ik zoek altijd al naar vers en rijp van eigen bodem, neemt veel tijd in beslag. Heb inmiddels weer rijpe aardbeien ontdekt in een Duitse super (K&K) afkomstig van Hoogstraten (B), buitenteelt. Je kunt ze fijnprakken op een beschuitje dat er niet onder bezwijkt, en zo hoort het ook!
In Frankrijk koop ik meestal 'Mariguettes', meestal als Bio aangeboden. Boterzacht, klein, je ruikt ze door het hele huis maar moeten dezelfde dag al op. Alleen lokaal verkrijgbaar, dagelijks geplukt, na 1 uur meestal al uitverkocht. Rijpe appels, peren en pruimen is een drama, dit jaar nergens kunnen krijgen hier in Twente.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #12
  • 23 aug '20
  • 23:03

Bij #7, Cécile en ik zijn de trotse eigenaren van een Golden Delicious boom in de Franse provincie Hérault. We kwamen er 20 jaar geleden maar niet achter welk ras het was, want de appels kregen zo'n mooie rode blos op het geel. Tot we van een Nederlandse appelteler hoorden dat het waarschijnlijk een GD was, maar dan wel goed afgerijpt wat in de commerciële praktijk niet meer gebeurt.
Dan iets over peren. Jarenlang genoten we van een Beurré Hardy op ons dakterras in Utrecht. Een werkelijk heel intens smakende peer. Wel meteen eten als hij rijp is, want anders wordt het mottige pap; bewaren lukt je niet. En daarom is er dus die Conférence (die het in Nederland-perenland zo goed doet), maar lekker rijp is'ie heerlijk, al zijn er vele andere nog lekkerder peren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Han Fleuren
Han Fleuren Land- en tuinbouw
  • #10
  • 23 aug '20
  • 22:01

Ik heb er gemengde gevoelens bij. De natuur kan altijd verrassen. Ze kunnen snel uitlopen en hebben maar een kort groeiseizoen. Niet optimaal. Met zoveel verschillende plantplekken zal het moeilijk te meten zijn hoeveel % blijft leven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.