3
Fotocredits: 'PepsiCo HQ Office', Tony Webster, via Flickr CC BY 2.0 DEED

Flash PerspectiefPepsiCo aangeklaagd door New York voor plasticvervuiling

PepsiCo is aangeklaagd door de staat New York vanwege plastic vervuiling in de in het noordwesten van de staat gelegen Buffalo River. Volgens de aanklacht is PepsiCo de grootste aanwijsbare veroorzaker van het probleem. "Geen enkel bedrijf is te groot om ervoor te zorgen dat hun producten niet schadelijk zijn voor ons milieu en de volksgezondheid," zei procureur-generaal Letitia James op de BBC.

Volgens de aanklager is ongeveer 17% van het plastic afval in de rivier afkomstig van een PepsiCo-concern, waaronder behalve frisdranken bijvoorbeeld ook snacks vallen. Het doel van de aanklacht is ook om PepsiCo het afval op te laten ruimen.

Er zijn microplastics gevonden in vissoorten die in de Buffalo River zwemmen. Ook de drinkwatervoorziening van de stad Buffalo bevat microplastics als gevolg van plastic verpakkingen, staat in de aanklacht.

Via de aanklacht roept James PepsiCo op om te stoppen met het verkopen van producten in de Buffalo regio zonder te waarschuwen voor de risico's voor de gezondheid en het milieu.

Onder PepsiCo vallen meer dan honderd merken. Dat zijn bijvoorbeeld Lay’s, Doritos, Pepsi Cola en Quaker.

NY wants to force Pepsi, Frito-Lay to clean up discarded plastic bottles and food wrappers, alleging that 'irresponsible packaging' is polluting river, 16 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #3
  • 19 nov '23
  • 22:34

Bram van Driel #2 ''De rechtszaak zou een manier kunnen zijn om ook andere grote bedrijven in Amerika verantwoordelijk te houden voor hun plasticafval. Daarom volgen ngo’s en milieuactivisten de zaak met grote interesse, schrijft De Standaard. Als PepsiCo veroordeeld wordt, zou daar een belangrijke precedentwerking vanuit gaan.''

Moeten er op bananen ook waarschuwingen staan dat iemand over een bananschil kan uitglijden en mogelijk zijn nek kan breken? Moeten autobanden met een waarschuwing komen dat je ze niet in brand mag steken, omdat het vieze rook veroorzaakt?

Als pepsi veroordeeld wordt er eigenlijk niets opgelost, ook al stappen ze helemaal af van plastic verpakkingen, mensen blijven als nog afval weggooien in de natuur.

Bram van Driel
Bram van Driel Redacteur, Foodlog
  • #2
  • 17 nov '23
  • 10:46

De rechtszaak zou een manier kunnen zijn om ook andere grote bedrijven in Amerika verantwoordelijk te houden voor hun plasticafval. Daarom volgen ngo’s en milieuactivisten de zaak met grote interesse, schrijft De Standaard. Als PepsiCo veroordeeld wordt, zou daar een belangrijke precedentwerking vanuit gaan.

Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
  • #1
  • 16 nov '23
  • 19:27

Dit laat zien dat er heel wat gestoorde mensen in het juridische systeem van de VS. Het heeft geen zin om op een plastic verpakking, dat het weggooien in het milieu negatieve effecten heeft, want niemand leest het. Hoeveel mensen gaan met veel drank op achter het stuur, ondanks dat er op de verpakking staat, dat je niet mag autorijden met drank op.

Ik durf te wedden dat ze geen soortgelijke zaak tegen pharmaceuten start over milieuvervuilende effecten van de pil en andere medicijnen met synthetische hormonen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.