11
Fotocredits: 'Friet', kjardin@pacbell.net

FlashPatat of friet?

Blokker wil geen partij kiezen en houdt een voet in beide kampen. Boven de rivieren verschijnen de billboards met Blokkers eigen Airfryer en de tekst 'Vanavond patat'. Onder de rivieren is het 'Vanavond friet'. En, wat is het nou? Volgens het marktonderzoekje dat Blokker op Instagram hield, heeft 58% van de Nederlanders het over patat, 42% over friet.

Adformatie - Blokker waagt zich niet aan keuze voor kamp Patat of kamp Friet, 14 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #11
  • 18 okt '21
  • 8:51

Een parallel met dit verhaal:
De "automobile" werd in onze taal afgekort tot "auto", in de Scandinavische talen werd het "bil"

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #10
  • 18 okt '21
  • 8:05

Joep, in België is het mayonaise. Tenenkrullend wanneer het gerecht ernaast al een saus heeft! Die mayonaise is echt een cliché geworden, een symbool van breinloos consumentisme.

Het verhaal van de dichtgevroren rivieren is een uitvindsel van een folklorist uit de Franstalige media. De man (wijlen Jo Gérrard) heeft nooit zijn bronnen bekend gemaakt.
De friet duikt overal op in de helft van de negentiende eeuw. Je moet de oorsprong zoeken bij de foorkramers, en het overvloedig worden van vet en olie door de koloniale expansie met daarenboven het gebruik van aardolie in de non-food-toepassingen. Plots was er vet in overvloed. De mayonaise hangt hiermee samen. Of de friet dus uit Parijs of uit Luik stamt is niet uit te maken. Foorkramers zijn erg mobiel.
De Engelse uitleg van "French" komt niet van de taal aan het front in België. Maar wel omdat de soldaten via Franse havens ontscheepten. Zij werden vandaar naar het front gestuurd, maar beseften niet dat ze daarbij de grens overstaken. Het Belgische front, tussen Nieuwpoort en Ploegsteert - in Nederlandstalig Vlaanderen dus - (en dat daarna doorliep in Frankrijk) lag maar een tiental kilometers van de Franse grens.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #9
  • 17 okt '21
  • 23:35

Herkomst frietjes?
The French fry—though indisputably a fry—may not actually be French. Some claim that fries originated in Belgium, where villagers along the River Meuse traditionally ate fried fish. In winter, when the river froze, the fish-deprived villagers fried potatoes instead. It’s said that this dish was discovered by American soldiers in Belgium during World War I and, since the dominant language of southern Belgium is French, they dubbed the tasty potatoes “French” fries. (National Geographic)

In toeristische gebieden in Frankrijk wordt je getrakteerd op een portie friet, elders meestal niet. Boontjes, groentes van de dag of een aardappelgratin waarvan er veel soorten en benamingen bestaan. Voor de koolhydraten aanvulling dient immers het mandje brood. Overigens krijg je daar op verzoek mayonaise bij de frites, dus géén fritessaus. Hoe is dat in België?

Aart Kuipers
Aart Kuipers Marketing
  • #8
  • 15 okt '21
  • 12:21

Er bestaat zelfs een Wikipedia-pagina over de patat-frietgrens!

De snackbar kent bij ons in Brabant de informele benaming friettent. En bestel je bij ons in zo'n friettent een 'patatje' dan is de kans groot dat je vragend aangekeken wordt.

Ik vind het een prachtig fenomeen!

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #7
  • 15 okt '21
  • 7:00

Wel een fascinerende evolutie. De Aardappel is immers een relatieve nieuwkomer in onze keuken. In Frankrijk en Italië wordt hij beschouwd als groente tussen andere. Door de snelle invoer zorgde dat voor verschillende namen
In aardappelland Duitsland heet hij kartoffel, wat aan truffel doet denken.
In sommige Waalse dialecten heet hij crompire, net zoals in het Letzeburgs en in Slavische talen. Dat komt dan weer van "Grundbirne", wat aardperen betekent.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.