1
Fotocredits: houtvuur

Flash‘Passief pasta koken’ verdeelt Italianen

Wil je gas (energie) besparen, dan kook je je pasta 'passief'. Aan de kook brengen, deksel op de pan, 2 minuten laten koken en dan het gas uit. Scheelt 47% in het gasverbruik, volgens de Italiaanse Natuurkunde-Nobelprijswinnaar Giorgio Parisi.

Maar voor echte culi's is deze methode een gruwel. Want daalt de temperatuur onder de 80 graden, dan kookt de pasta niet meer goed en wordt de consistentie 'rubberachtig'.

Nou nee dus, zegt chef-kok Antonello Colonna misprijzend. Laat die Parisi zich maar bij de natuurkunde houden. Hij heeft een andere suggestie voor het verminderen van zijn gasverbruik. Terug naar het houtvuur. Dat mag dan culinair beter verantwoord zijn, milieuvriendelijk is het bepaald niet. Vooral in Duitsland slaan consumenten al sinds de zomer hout in voor de winter.

de Volkskrant - De gascrisis in Italiƫ heeft nu zelfs gevolgen voor de nationale culinaire trots, 9 sep 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Eric-Jan Hoogendijk
  • #1
  • 13 okt '22
  • 1:05

Verse pasta kook je in 4 minuten. De gedroogde vormen in 8 tot 15 minuten al naar gelang de soort. En de energie voor het drogen wordt ook nog eens bespaard.

Overigens kook je een ei ook het zuinigste door het gas na het aan de kook brengen uit te draaien en het ei uit het water te halen wanneer je het met je blote handen kan doen.

Voor veel gerechten is een hooikist of dekbed ook een besparingstip.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.