11
Fotocredits: 'Flower Farm margarine', Bianca van der Ha voor FL Media

FlashPas op met sheaboter als je palmolievrij wilt

Het 'missiemerk' The Flower Farm laat vandaag weten dat het bedrijf sinds de start in 2019 evenveel palmolievrije producten verkocht heeft als Nederland inwoners telt: 17,8 miljoen stuks.

De missie van The Flower Farm is het stoppen van de ontbossing van regenwoud door palmolieplantages. Volgens oprichter Marcel van Wing is met de verkoop van bijna 18 miljoen palmolievrije producten 726.000 kilo palmolie bespaard, waarvoor zo'n 1,8 miljoen vierkante meter palmolieplantage nodig zou zijn geweest. In gangbare margarine zit palmolie, afhankelijk van de receptuur tot 50%. Vervang je die door iets sheaboter dan verminder je de palmolievraag. Volgens The Flower Farm scheelt dat per gezin van 4 personen, waarbij iedereen elke dag 5 boterhammen eet 17 kilo palmolie per jaar. Wie de verkochte 1,8 miljoen vierkante meter terugrekent naar hectares komt uit op een besparing van 180 hectare, een piepkleine plantage.

Iets om je druk over te maken? De olie- en vettenlobby, die The Flower Farm eerder aanklaagde bij de Reclame Code Commissie kreeg gelijk. Ook degenen die zich verdiepen in het 'flora- en faunavriendelijke' alternatief dat The Flower Farm gebruikt - sheaboter - komen tot de conclusie dat het geen verstandig product is. Shea- of karitéboter komt van een traag productierijpe boom die niet op plantages groeit en waarvan de productie nu geheel bezet is door lokale behoeftes en wat verkoop naar de cosmetica-industrie buiten Afrika.

Palmolievrije margarine voelt goed, maar berooft Afrikanen van een belangrijke vettenbron als dit vet echt de margarinemarkt overneemt. Het huidige beetje is natuurlijk geen probleem. Maar er zal toch echt een rem moeten komen op sheabutter als serieuze palmolievervanger.

The Flower Farm - Margarine met een missie, 2 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
marcel van wing
  • #11
  • 20 feb '23
  • 10:29

Goed dat jullie kritisch zijn. Ik ben het eens dat karite nooit palm kan vervangen. Maar dat willen wij ook niet. Wij kiezen voor een vervanger van palm waarvoor gegarandeerd niet wordt ontbost. En we hopen dat de industrie wakker wordt en meerdere alternatieven gaat ontwikkelen.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #10
  • 19 feb '23
  • 14:38

Wouter refereert (weet ik omdat hij het mij vertelde in een gesprek dat we onlangs hadden) aan het project Birds, Bees & Business.

Boeiend en terwijl ik schrok (de vraag naar karitéboter blijkt al met 600% gestegen, dat kan het gebied echt niet zomaar even ophosten en wordt daar dus weggetrokken), biedt het een kans: het bijplanten van bomen zal niet weer resulteren in kap.

marcel van wing, doe jij daar al aan mee? Met goed natuurbeheer is daar het nodige te bereiken.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #9
  • 19 feb '23
  • 14:23

Even een correctie op mijn #3. Ik schreef dat sheabomen zeer in trek zijn bij trekvogels uit Europa.

Dat klopt niet helemaal. Heb met de projectleider van Vogelbescherming gebeld en hij vertelde me dat de vogels niet in de sheabomen zelf foerageren, maar in andere, stekelige bomen in hetzelfde agroforestry-systeem. Die stekelige bomen zijn meer in trek bij insecten, die op hun beurt voedsel zijn voor de trekvogels. De sheabomen helpen de trekvogels dus wel, maar op een indirecte manier.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #8
  • 7 feb '23
  • 20:01

#7 Carolien, nee: link : ' The shea tree grows naturally in the wild in the dry savannah belt of West Africa from Senegal in the west to Sudan in the east, and onto the foothills of the Ethiopian highlands.' Als we klimaatverandering op zijn beloop laten, wie weet dan wel.

Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #7
  • 7 feb '23
  • 19:48

Kun je die sheabomen ook in Europa planten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.