Ik kan mij niet voorstellen dat in die sector niet gesjoemeld wordt. Niet omdat het Italianen zijn maar puur vanwege het geld wat daarin omgaat.
De wereldberoemde Italiaanse kazen Parmigiano Reggiano en Grana Padano hebben een gemeenschappelijke vijand gevonden in de Nutri-Score. De consortia - de verenigde producenten - van beide kazen willen voorkomen dat hun iconische producten straks met een ‘misleidende en bedrieglijke’ Nutri-Score C gelabeld worden. En dus roepen de consortia alle Italiaanse streekproducten op zich achter de Nutrinform, het Italiaanse voedselkeuzelogo, te scharen. Dat logo heeft ook de voorkeur van de levensmiddelenindustrie die flink wat suikers verwerkt.
ESM - Grana Padano, Parmigiano Reggiano Oppose Nutri-Score Labelling | ESM Magazine, 16 jul 2021Ik kan mij niet voorstellen dat in die sector niet gesjoemeld wordt. Niet omdat het Italianen zijn maar puur vanwege het geld wat daarin omgaat.
Ik geef de voorkeur aan die lang-gerijpte Italiaanse kazen die veel minder zout bevatten dan onze Zaanlander oude kaas, meer eiwitten, minder vet en eetbare korst. Maar in de nutri-score komt dit kleine verschil niet tot uiting.
Parmigiano Reggiano: 28 vet, 33 eiwit, 1,6 zout (Nutri-score D, Nova 3)
Gouda oud: 35 vet, 27 eiwit, 2,4 zout (Nutri-score D, Nova 4 vanwege E251, E160b, E235 in de korst).
Jam als broodbeleg beter dan kaas?
Een beter broodbeleg dan kaas is confiture met 58% suiker (nutri-score C), een energie-bom zonder bouwstoffen voor het lichaam.
Tja, ik weet de exacte kaas-criteria van Nutri-Score niet, maar zowel Grana Padano als parmezaanse kaas heeft een vetgehalte van 30%. Dat is toch zéker geen A.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.