0
Fotocredits: 'Picnic in Valenciennes', Picnic

Flash VoedselketenParijs bestelt ‘hyper’ bij Picnic

Na een geslaagde proef in 3 Noord-Franse steden richt onlinesuper Picnic zich op de 'heilige graal': Parijs en omgeving. Sinds kort kunnen ook daar Fransen gratis hun boodschappen thuis laten bezorgen door de runners in de karakteristieke elektrische Picnic-wagentjes. In 2022 haalde Picnic €30 miljoen omzet uit Frankrijk, 20% meer dan het jaar ervoor. Winst maakt Picnic er nog niet. En nu is de uitrol rond Parijs begonnen - van het centrum, waar veel huishoudens op zoek zijn naar extra gemak, blijft Picnic nog even dromen - met inmiddels al 13 hubs in de voorsteden.

Online boodschappen bestellen is niet nieuw voor de Fransen. Alle grote supermarktketens hebben 'click & collect'-systemen waar klanten online hun boodschappen doen. Maar dan moeten ze alsnog in de auto stappen om ergens op het parkeerterrein van een centre commercial (waar twee derde van de Fransen hun boodschappen doen en in het eerste trimester van dit jaar €10,2 miljard omgezet werd) naast een E.Leclerc, Carrefour of Intermarché de boodschappen op te halen.

Dé grote troef van Picnic is dan ook de gratis thuisbezorging, aldus het FD. Plus de zorgvuldige en uitgebreide voorbereiding, dankzij de pilotjaren in Lille, Valenciennes en Lens. Daar leerde Picnic dat de Fransen opmerkelijk veel wasmiddel kopen en, in de eerste helft van de maand, grote hoeveelheden toiletpapier. Om logistieke redenen moest Picnic de aankoop van flessen water beperken tot 2 sixpacks. Ze slaan typisch op z'n hypermarkt in. Picnic moet er nog een beetje aan wennen.

Opvallend is dat Picnic in Frankrijk met amper 20 leveranciers werkt. In Nederland zijn dat er meer dan 500. Alle producten worden in Frankrijk ingekocht, op de eigen Picnic-huismerken na dan.

Het Financieele Dagblad - Franse clientèle van Picnic heeft raadselachtige voorkeuren, 14 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.