0
Fotocredits: 'Papieren rietjes', Pixabay

FlashPapieren rietje dat én lekker drinkt én snel afbreekt

Sinds het verbod op plastic rietjes is het maar behelpen met de papieren rietjes waar we het mee moeten doen. Voor je het weet plakt zo'n rietje aan je mond en valt het half uit elkaar. En als je niet oppast, loop je ook nog kans op verstikking.

Voor deze ergerlijke probleem is nu (het begin van) een oplossing gevonden.

Papieren rietjes hebben een coating nodig, een laagje dat water tegenhoudt. Bij normale papieren rietjes hecht de plastic coating niet sterk aan de rietjes. Hierdoor wordt het rietje snel vochtig en zompig als een vloeistof een deel van het rietje raakt dat niet gecoat is.

Onderzoekers hebben nu rietjes ontwikkeld die minder snel vochtig worden dan normale papieren rietjes. Dit kregen ze voor elkaar door een coating te ontwikkelen die de oppervlakte van de rietjes wel volledig bedekt.

Het coatingmateriaal is gemaakt van cellulose en biologisch afbreekbaar plastic. Voor de liefhebber: poly(butylene succinate) cellulose nanocrystal (PBS/CNC) composites.

Hierdoor zijn de nieuwe rietjes volledig afbreekbaar. De onderzoekers hebben getest hoe snel de rietjes afbreken, door ze daadwerkelijk in de oceaan onder te dompelen. De nieuwe rietjes braken in 120 dagen compleet af, terwijl normale papieren rietjes hun vorm behielden en slechts 5% van hun gewicht verloren.

Phys.org - Researchers develop 100% biodegradable paper straws that do not become soggy, 3 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.