0
Fotocredits: 'Adam the zonkey', Oast House Archive, Wikimedia

FlashPaardenvlees van ongeregistreerde zezels

Op verdenking van fraude 'op industriële schaal' met paardenvlees viel de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen woensdagochtend met 100 man (speurders van de federale gerechtelijke politie als mensen van het FAVV, Natuur en Bos en het Agentschap Dierenwelzijn) een achttal adressen, waaronder een manege in Arendonk binnen. Behalve paarden zonder de juiste registraties en schrijnende dierenwelzijnsomstandigheden, troffen de autoriteiten daar ook 'zezels' aan. Zezels zijn kruisingen van een ezel en een zebra.

De manege zou een lucratieve dekmantel voor een uitgebreide 'omkat'-operatie zijn. Oude en zieke paarden die medicijnen hebben gekregen en ongeregistreerde dieren - waaronder de zezels, rariteiten zonder papieren - mogen niet in de voedselketen terecht komen. Ze moeten aan het einde van hun leven worden geëuthanaseerd en als afval worden afgevoerd. Dat kost de eigenaren veel geld. In Arendonk worden ze op papier omgevormd tot dieren die wel als vlees kunnen worden verkocht.

De omkatters halen de paarden vermoedelijk gratis op bij eigenaren die terugschrikken voor de hoge kosten van afvoer. Ze maken van het probleem een kans: waardeloos afval toveren ze om in waardevol vlees door het van papieren te voorzien die de dieren gezond en geschikt voor consumptie verklaren. Maar die actie tegen voedselverspilling is natuurlijk wel fraude. De wetgever wil geen vlees van dieren waarvan de historie onbekend is omdat er medicijnresten en andere zorgen in kunnen zitten.

Nieuwsblad - Inval met honderd man bij manege: grote fraude met paardenvlees en gekruiste ?zezels? aangetroffen, 2 jun 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.