1
Fotocredits: 'Spill over', Pxfuel

FlashOuderwets, maar genetisch gemodificeerd bier

Om kosten te sparen en sneller meer bier te brouwen stapten de grote bierbrouwers in de jaren 70 over van traditionele open, horizontale vaten op grote, gesloten containers. De moderne methode komt alleen de smaak niet ten goede. Tijdens fermentatie zet gist de helft van de suiker van de wort om in ethanol en de andere helft in koolstofdioxide. De koolzuurdruk zet de gesloten vaten onder druk en dempt de smaak.

Belgische wetenschappers identificeerden de genen van de gist die belangrijk zijn voor de (banaanachtige) smaak van bier en die het best met druk om kunnen gaan. Ze ontdekten een mutatie in het MDS3-gen met én de typische banaanachtige smaak én druktolerantie. Met genbewerkingstechnologie Crispr-Cas9 maakten de wetenschappers de genmutatie en andere brouwstammen aan. Nieuw dus: genetisch gemodificeerd bier, met de smaak van vroeger.

Phys.org - Microbiologists improve taste of beer, 7 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 9 okt '22
  • 18:38

Desondanks bleef Freddy ‘Heerlijk helder Heineken’ uit 1968, uit open vaten, in de jaren 70 tot nog later ook HHH noemen terwijl het dat dus niet meer was. Weinigen die het merkten. Wat is smaak?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.