18

FlashOude koe beter voor boer

Gemiddeld gaat een koe op een Nederlands melkveebedrijf 5 jaar, 6 maanden en 20 dagen mee (2018). Veel te kort, berekende vakblad Melkvee100plus. De 'economisch optimale vervangingsleeftijd' van melkkoeien ligt namelijk op 10 tot 11 jaar. Pas na 5 keer een kalf krijgen is de melkproductie van de koe op haar top. Dan een jaar extra melken levert een boer met 100 koeien €56.000 per jaar extra op. Oude koeien kunnen tot op hoge leeftijd zwanger worden, bewees de 17-jarige Rika recent nog.

PLUS - Verlengen levensduur koe levert ? 56.000 op, 24 dec 2019
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #18
  • 7 jan '20
  • 20:33

Kijkend naar toekomst met visie kringlooplandbouw in de hand weet je dan welke van de twee strategieën geen lang leven meer beschoren is.

Frits van der Schans
Frits van der Schans Food- en agri-economie
  • #17
  • 6 jan '20
  • 22:55

In deze discussie is het elke keer weer belangrijk wat de omstandigheden van het betreffende bedrijf (sterk grondgebonden of relatief intensief) zijn. Deze omstandigheden leiden tot een tweetal strategieën; melkproductie of melk- én vleesproductie.

Een sterk grondgebonden bedrijf heeft (meer dan) voldoende eigen ruwvoer wat tot waarde moet worden gebracht. Dan is een strategie gericht op melk- én vleesproductie economisch gunstiger. Zo’n bedrijf heeft dubbeldoel koeien met een lagere melkproductie en een lagere leeftijd cq hoger vervangingspercentage.

Een intensiever bedrijf moet relatief veel voer aankopen en mest afzetten. Dat bedrijf zal zich om economische redenen richten op een efficiënte melkproductie, hoge productie per koe, hoge levensduur en een laag vervangingspercentage.

Een sterk grondgebonden bedrijf met hoogproductieve Holstein koeien en een laag vervangingspercentage of een intensief bedrijf met dubbeldoel koeien en een lagere levensduur, haalt economisch niet het maximale uit het bedrijf.

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #16
  • 6 jan '20
  • 22:26

#15 Daar ligt ook een zeer groot voordeel als je eenmaal onder die 20% vervanging weet te komen. Dan hoef geen gebruik meer te maken van de helft van je vrouwelijke dieren. Jonge koeien moesten zich eerst maar eens bewijzen. Pas na 1, liefst twee lactaties konden ze 'kuusmoeder' worden. Die selectie kunnen toepassen op individuen is zoveel sterker en beter dan de 'veronderstelde' genetische vooruitgang van fokkerij via stieren.

Dat hele verhaal van fokken met je jonge dieren want die hebben beste/hoogste genetisch potentieel is zo'n bullshit verhaal in verhouding tot de winst die je hebt als je van een koe kan zeggen. So en met jouw ga ik dus is niet fokken voor de toekomst.

#13 Uitzonderingen bevestigen regels ;-) Persoonlijk was ik groot fan van NIET raszuivere melkkoeien, die presteerde het beste en vooral het gemakkelijkst binnen ons systeem van enkel kuilgras met zoveel mogelijk beweiden.

En zonder grap 80% van onze veestapel was AB gekeurd voor exterieur. Daarvoor hoef je echt geen zuivere Holsteins te hebben. Wel gekeurd op Roodbontbasis overigens.
Deze Foto van Gasthuis Vineb Mireille is nog altijd mijn screensaver op de computer.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #15
  • 6 jan '20
  • 21:42

#14 Het fokt alleen lastig van de meest persistente koeien krijg je de minste nakomelingen.

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #14
  • 6 jan '20
  • 21:25

#13, mee eens. Hier van ouds her een MRIJ achtergrond. Variatie in persistentie is dan groot.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.