Heer Nijs, over dat vangstgebied, dat is lachen. Het wordt verplicht genoemd op alle verpakkingen van vis uit de oostelijke Atlantische Oceaan. Heel onnauwkeurig, een aanduiding van niks, althans niet voor ons consumenten.
Zonder dat u het weet maakt u in uw jongste reactie mijn visboer uit voor iemand met vreemde praktijken. U geeft er geen cent voor. En dan te weten dat van heinde en ver juist bij hem haring wordt gekocht (2 euro), omdat ze jaarrond zo goed zijn. Marktplein Wormerveer.
U weet natuurlijk dat haringkaken met de hand niet meer gebeurt. De laatste twee Nederlandse schepen die op haring visten (paar jaar geleden gestopt), hadden kaakmachines aan boord. Maar de meeste haring wordt machinaal aan land gekaakt.
Klassieke opvatting: ingewanden en kieuwen er uit om bederf te beperken maar de alvleesklier moet blijven voor de enzymen die de haring rijpen.
Nou waagden een paar Katwijkers (meen ik te weten) zich af te vragen wat gebeurt als je haring niet kaakt maar gewoon zijn kop er af haalt en daarmee meteen de kieuwen natuurlijk en wat er aan ingewanden mee komt.
Ze deden het en behandelden de haring verder precies zo als voorheen gekaakte. Tot hun verrassing maakte het geen verschil. De haring rijpte uitstekend. In Noorwegen zeker, maar mogelijk ook in Denemarken, staan nu machines die haringen onthoofden. Topkwaliteit.
Maar ook in verpakking stond ontwikkeling niet stil. In pekel in grote plastic balen blijft haring beter, gaat niet krom staan zoals in een emmer en ze ontdooien mooier.
Nou u weer.