0
Fotocredits: Meertje in Oekraïne, Yuliafedechko, via Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

FlashOorlog ramp voor biodiversiteit

Niet alleen mensen lijden onder de oorlog in Oekraïne, ook 600 diersoorten en 750 plantensoorten hebben het zwaar. Daarnaast ondervindt een vijfde van de beschermde gebieden in Oekraïne negatieve gevolgen van de oorlog.

Allerlei leefgebieden, van graslanden tot oerbossen en het onderwaterleven in de Zwarte Zee, zijn aangetast door meer dan duizend bosbranden, vrijkomende chemicaliën en vervuiling van drinkwater.

Ook buiten Oekraïne heeft de oorlog dramatische gevolgen voor de natuur. Omdat het leefgebied van veel vogels is verwoest, moeten trekvogels die normaal in Oekraïne foerageren een andere route zoeken. Omdat de zwaksten dat niet redden, komen er minder vogels aan op de eindbestemming. In de Zwarte Zee raken dolfijnen verstoord door onderwatergeluiden, waardoor ze kunnen stranden.

De oerbossen van Oekraïne herbergen voor Europa belangrijke biodiversiteit. Een derde van alle Europese soorten komt voor in het grote land. Europa zal het merken als leefgebieden en ecosystemen verdwijnen in Oekraïne.

Trouw - De oorlog is een ramp voor de biodiversiteit, ook buiten Oekraïne, 26 feb 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.